Ο πίνακας του διάσημου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ «Κήπος με τα λουλούδια» (1907) πουλήθηκε έναντι 59 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby’s στο Λονδίνο.
Πρόκειται για ρεκόρ, καθώς είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα ζωγραφικής σε δημοπρασία στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε o οίκος. Στη δημοπρασία με έργα ιμπρεσιονιστών, μοντέρνων και σουρεαλιστών οι πωλήσεις άγγιξαν συνολικά τα 241 εκατ. δολάρια, με τους αγοραστές από την Ασία να κρατούν και πάλι τα ηνία.
Δημόσια η συλλογή του
Αφού ξεπέρασε το σοκ της απώλειας του αγαπημένου της Λου Ριντ, η σύζυγός του, Λόρι Αντερσον, αποφάσισε να τιμήσει το παρελθόν και το έργο του με τον τρόπο που του αρμόζει.
Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», με αφορμή την ημερομηνία των γενεθλίων του (χθες θα γινόταν 75 ετών), ανακοίνωσε ότι χαρίζει το σύνολο των αρχείων του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Μια τεράστια συλλογή από έγγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, μαγνητοσκοπημένες συναυλίες, ακόμη και απαγγελίες ποιημάτων από τον ίδιο θα είναι προσβάσιμα στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο.
Προβολές πριν τα βραβεία
Φέτος η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θα δώσει και βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας και κανόνισε οι εννέα που υποβλήθηκαν (από τον «Τόνι Ερντμαν» και το «Elle» μέχρι την «Αποφοίτηση» [φωτ.] και το «Εγώ, ο Ντανιελ Μπλέικ») να ξαναπροβληθούν στον Δαναό με μειωμένο εισιτήριο (5 ευρώ) σε απογευματινές ώρες (συμβουλευτείτε το site του κινηματογράφου).
Οι προβολές άρχισαν και θα συνεχιστούν μέχρι 15 Μαρτίου. Καλή ευκαιρία για σινεφίλ, που δεν πρόλαβαν να δουν ωραίες ταινίες. Οι υποψηφιότητες για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη και τα βραβεία θα δοθούν στις 21 Μαρτίου, σε τελετή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Β. Γεωργ.
