Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ο «άρχοντας» του Twitter, ο Σλοβένος ομόλογός του, Μπορούτ Παχόρ, γνωστός και με το παρατσούκλι «Μπάρμπι», μπορεί να χαρακτηριστεί ο κυρίαρχος του Instagram, εάν λάβει κανείς υπόψη του τα μεγέθη των δύο χωρών.

Ο Παχόρ που είναι το δεύτερο πιο γνωστό πρώην μοντέλο της Σλοβενίας, μετά βεβαίως τη Μελάνια Τραμπ, ποντάρει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επανεκλογή του στα τέλη του χρόνου. 

Άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες του στο Instagram -συμπεριλαμβανομένης και αυτής που οδηγεί ένα απορριμματοφόρο με στολή εργασίας- πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2012, κάνοντας τελικώς την έκπληξη στις κάλπες. 

Οι 24.000 ακόλουθοί του στη μικρή Σλοβενία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων μπορούν να απολαύσουν τον Παχόρ σε πολλές διαφορετικές πόζες.

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Μια τον δείχνει ημίγυμνο στην παραλία, ενώ διακρίνεται στον ώμο του το τατουάζ ενός δελφινιού.

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Σε άλλη «επισκευάζει» δρόμο δίπλα στους εργάτες.

Υπάρχει ακόμα η φωτογραφία του Παχόρ στο γήπεδο, του Παχόρ να κάνει σκι, του Παχόρ να ετοιμάζεται για μια βουτιά φορώντας το εφαρμοστό μαγιό του.

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Είναι βέβαια και οι… άλλες φωτογραφίες, όπως με τον Μπαράκ Ομπάμα και το σχόλιο: «η πιο εμπνευσμένη». Κι άλλες: με τη Ναόμι Κάμπελ, με τον Μπόνο των U2, με τον Σλοβένο διαιτητή Damir Skomina να επιδεικνύει μπλούζα με αυτόγραφο του Ζοζέ Μουρίνιο.

Η φωτογραφία του να έχει γείρει στην κουπαστή της μαρμάρινης σκάλας του προεδρικού παλατιού στην Αίγυπτο πέρυσι, με τη λεζάντα: «Νοσταλγώ την πατρίδα στο Κάιρο», ενέπνευσε πολλούς συμπατριώτες να μιμηθούν την πόζα που έγινε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #boruting. 

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Το παρατσούκλι «Μπάρμπι» τού έχει μείνει από την περίοδο που έκανε μόντελινγκ.

«Η επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών αλλάζει συνεχώς» είπε ο ίδιος στο Associated Press.

«Το Instagram χρησιμοποιείται κυρίως από νέους ανθρώπους και σε μια περίοδο που υπάρχει δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς αυτός είναι ένας τρόπος για να τους πλησιάσει κανείς». 

Παρ’ όλα αυτά, λέει, δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι αυτού του είδους η επικοινωνία δεν αντικαθιστά την απευθείας επαφή με τους ψηφοφόρους.

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Ο Παχόρ παραδέχεται ότι διακινδυνεύει έτσι να χαρακτηριστεί λαϊκιστής.

«Αποδέχομαι αυτό το ρίσκο», λέει. «Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του αρνητικού και του θετικού λαϊκισμού».  

Εάν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις, η δραστηριότητα του Παχόρ στο Instagram προς το παρόν δεν φαίνεται να τον έχει βλάψει.

Πρόσφατη μέτρηση έδειξε ότι το 52% των Σλοβένων έχουν θετική άποψη γι’ αυτόν και μόνο το 16% έχουν αρνητική. 

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Για τον πολιτικό αναλυτή Μάρκο Ρακάρ η τακτική του Παχόρ είναι ένας «ελαφρύς λαϊκισμός».

«Στην ουσία δημοσιεύει φωτογραφίες του που είναι αξιοπρεπείς έως αστείες», υποστηρίζει ο Ρακάρ.

«Προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό του σαν έναν ευχάριστο άνθρωπο που έχει πολλές δραστηριότητες. Το Instagram δεν είναι στην πραγματικότητα μια πλατφόρμα για να στέλνει κανείς πολιτικά μηνύματα. Το Twitter είναι πιο κατάλληλο γι’ αυτή τη δουλειά».

Ο… «βασιλιάς» του Instagram

Εν μέσω αυτής της ενασχόλησής του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παχόρ έχει εκδηλώσει και φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα σύνορα της μικρής του χώρας.

Προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσφατα έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο ταξιδεύοντας μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.

Μετά πήγε και στην Ουκρανία, όπου το πρόσφατο ξέσπασμα βίας απειλεί να αναζωπυρώσει τις συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παρότι η Σλοβενία ως μέλος τη Ε.Ε. στηρίζει τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία.

Και αυτό σημαίνει ότι ο Παχόρ κατέχει μια μοναδική μεσολαβητική θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.