Σε συνέχεια των απειλών της κυβέρνησης Ερντογάν, τρί τουρκικά πλοία πλησίασαν χθες τα ελληνικά νησιά. Χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση, και δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι’ αυτό το θέμα, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι η ενημέρωση και οι συνεννοήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνονται με άλλους τρόπους, ενώ παρατήρησε πως το θέμα της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FM 100, Ράδιο Θεσσαλονίκης, Focus FM).
«Η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια για το ζήτημα αυτό. Θέλω απλά να πω ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και επικοινωνίες ενημερωτικές, οι οποίες γίνονται και με εμένα και με στελέχη τα οποία χειρίζονται αυτούς τους τομείς, οι οποίες δεν ανακοινώνονται. Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης.
»Το ζήτημα της μη έκδοσης των “8” είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική. Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.
»Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα. Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
»Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Γεννηματά: Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, σε δήλωσή της τόνισε ότι η «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση. Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις έστω και αν αυτές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας».
Σημειώνει ότι είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, για τις απαράδεκτες χθεσινές κινήσεις της Τουρκίας, αλλά να ενημερώσουν άμεσα και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.
«Η κοινοτική αλληλεγγύη δεν επιτρέπει την σιωπή και την ανοχή απέναντι σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ
Με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων, και τονίζει ότι «η ενέργεια αυτή -21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων- αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν πρόσφατα από την Άγκυρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, που ζήτησαν προστασία-άσυλο στη χώρα μας».
Επίσης καταγγέλλει την κυβέρνηση διότι όπως λέει κάνει «προσπάθειες να περάσει κλίμα εφησυχασμού», οι οποίες «δεν αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κατάστασης, που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο».
Και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι θέσεις που παρουσιάζουν ως εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή μιλούν για “Ευρωπαϊκά” ή και “ΝΑΤΟϊκά” σύνορα στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες και δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».
Και καταλήγει:
«Οι εξελίξεις επιβάλλουν ουσιαστική λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα, ενίσχυση της πάλης για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δυνάμωμα της κοινής πάλης Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ενάντια στις αστικές τάξεις και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους».
