Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Άμεσα μέτρα θωράκισης της εργασίας και επαναφορά του πλαισίου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας με αφορμή τα διφορούμενα αποτελέσματα για τις ροές απασχόλησης, που δημοσιοποίησε χθες η «Εργάνη».

Τα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο 2017, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 24.938 θέσεις εργασίας, αλλά το ισοζύγιο του πρώτου διμήνου του 2017 διαμορφώνεται με αρνητικό πρόσημο.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «το τελευταίο διάστημα έρχονται διαδοχικά στο φως της δημοσιότητας επίσημα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων εργασίας, ασφάλισης και ανεργίας, με τελευταία αυτά του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου ΕΦΚΑ να συμπληρώνουν την εικόνα εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στην ελληνική πραγματικότητα».

Σε ανακοίνωση η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «τα στοιχεία αυτά είναι μέρος της ελληνικής πραγματικότητας, της οποίας μόνιμα πλέον χαρακτηριστικά είναι η παραβατικότητα, η ψευδώς δηλωμένη εργασία, η αδήλωτη εργασία, η απλήρωτη εργασία, η χρήση και δήλωση ευέλικτων μορφών εργασίας για την κάλυψη θέσεων πλήρους απασχόλησης, οι μειώσεις μισθών με την απειλή της απόλυσης, η ομηρία εργαζομένων σε αφερέγγυους εργοδότες και εικονικές αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων».

Δυστυχώς η δραματική κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας αντί να αποκατασταθεί με τη λήψη άμεσων μέτρων επιτείνεται και από τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη μετατόπιση ενός επικίνδυνου «κατηγορώ» μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όταν ο λόγος αντιστοιχίας εργαζομένων και συνταξιούχων έχει φθάσει να είναι 10 προς 1.

Η ΓΣΕΕ προτείνει «τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης και προστασίας της πλήρους και σταθερής εργασίας, κατάργησης όλων των διατάξεων που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία και την άμεση επαναφορά του πλαισίουπροστασίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Διαφορετικά τα στοιχεία που κάθε φορά θα ανακοινώνονται απλά θα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας».

«Αναλυτικά στοιχεία για όλα αυτά ανακοινωθούν από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της επικείμενης δημοσίευσης της Ετήσιας Εκθεσης του 2017 για την Οικονομία και την Απασχόληση.Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η ελπίδα για το μέλλον της χώρας να στηριχθεί πάνω στην αλήθεια για τη θωράκιση και το σεβασμό του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού της και εκεί κατευθύνει όλους τους συλλογικούς αγώνες και τις δράσεις της», καταλήγει η ανακοίνωση.