Δύο διμοιρίες ΜΑΤ θα χρειάζονταν ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μπει με ασφάλεια στη Μόρια, διαπίστωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον προσφυγικό καταυλισμό της Μυτιλήνης.
Ετσι δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα ήθελε να επιβαρύνει την αστυνομία, γι’ αυτό περιορίστηκε να δει τη Μόρια «αφ’ υψηλού» και συγκεκριμένα από ύψωμα της περιοχής, χαρακτηρίζοντας την εικόνα «αποκαρδιωτική».
Δηλώσεις που γεννούν ερωτήματα από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Δεν παραγνωρίζουμε το δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να κρίνει ο ίδιος τα όσα αφορούν την προσωπική του ασφάλεια.
Ωστόσο, από πού προκύπτει η αναγκαιότητα των δύο διμοιριών σε έναν καταυλισμό απελπισμένων ανθρώπων δεν εξήγησε. Στον καταυλισμό που πρόσφατα θρήνησε τρεις νεκρούς και λίγο παλαιότερα ακόμα δύο.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το δεύτερο σημείο της δήλωσης, ειδικότερα τα περί μη επιβάρυνσης της αστυνομίας. Αλήθεια, τα ΜΑΤ στη Μυτιλήνη γιατί είναι κουρασμένα; Επειδή επενέβησαν κάποιες φορές μετρημένες στα δάχτυλα στον έναν χρόνο λειτουργίας του καταυλισμού;
Και η όποια επιβάρυνση της αστυνομίας δεν θα άξιζε τον κόπο ώστε να δει με τα μάτια του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτά που υποτίθεται ότι πήγε για να δει;
Πόσες φορές άραγε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του συνολικά έχουν ζητήσει την παρουσία των ΜΑΤ για ήσσονος επικινδυνότητας κινητοποιήσεις;
Προφανώς τελικά ο κ. Μητσοτάκης άλλο φοβήθηκε. Την εικόνα του ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους απελπισμένους. Επιλέγοντας τελικά την ασφάλεια της απόστασης από την πραγματικότητα των συνθηκών και βεβαίως από τους ίδιους τους «ξένους».
Ο ίδιος άλλωστε στις δηλώσεις του και στην ομιλία του το ίδιο απόγευμα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης για όσους χαρακτηρίζονται «μετανάστες», ενώ ουσιαστικά ταυτίστηκε με πολλές από τις κυβερνητικές θέσεις αποδίδοντας τον συνωστισμό στο γεγονός ότι δεν λειτουργούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι Επιτροπές Ασύλου αλλά και καταλόγισε στην κυβέρνηση «αδυναμία διαχείρισης».
Παράλληλα, απέφυγε να ταχθεί υπέρ της άμεσης και άνευ όρων μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, αναγνωρίζοντας πάντως την ανάγκη, κάτι που κάνει και η κυβέρνηση, επικαλούμενη παράλληλα τον κίνδυνο να καταπέσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς ευάλωτων ομάδων, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με την πολιτική του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα όπως έχει διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του είχε σειρά συναντήσεων με τοπικούς επιχειρηματικούς εκπροσώπους και, ερωτώμενος για τις προθέσεις της Ν.Δ. όσον αφορά τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, απέφυγε να δεσμευτεί:
«Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν είμαι σε θέση να δεσμευτώ, αλλά πρόθεση είναι αυτό το μέτρο να επεκταθεί χρονικά και να σκεφτούμε και άλλα οικονομικά ισοδύναμα ενδεχομένως για άλλους πόρους, έξω από τον ΦΠΑ», κατέληξε.
