Η μείωση των αβεβαιοτήτων και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα κρίνουν εν πολλοίς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την επόμενη τριετία.
Αυτό υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο.
Επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι της Ενωσης με αυτή την επισήμανση, έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις που θα αποτελέσουν τροχοπέδη, όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά για την πραγματική οικονομία γενικότερα.
Είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών επισκέπτονται τον επικεφαλής του ΕSM.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Ράπανος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπύρος Παπασπύρου, η γενική γραμματέας Χαρίκλεια Απαλαγάκη και ο πρόεδρος της Επιτροπής CFO Βασίλης Ψάλτης.
Παρουσίασαν στον Κλάους Ρέγκλινγκ και στα στελέχη του ESM τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016 και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αφορούν κυρίως τη ρευστότητα και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο η Ενωση τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει σύντομα ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η διάταξη που αφορά τη νομική προστασία των στελεχών που προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων, αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Επισημάνθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν σε οργανική κερδοφορία παρά το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας και διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες και απόθεμα προβλέψεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένου του ESM, για την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
