Τη δεύτερη συνάντησή τους μετά την προσθήκη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχουν σήμερα στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιάννης Τούντας.
Κύριο αντικείμενο της επαφής των τεσσάρων επικεφαλής του σχήματος θα είναι η συζήτηση και ενδεχομένως η λήψη απόφασης αναφορικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την εκλογή αρχηγού από τη βάση.
Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου βρίσκονται σε εκκρεμότητα ορισμένα βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία του, αν δηλαδή θα είναι προγραμματικό ή εκλογικό και άρα αν θα τεθεί ζήτημα εκλογής κοινών οργάνων από τους συνέδρους.
Ως προς την ημερομηνία έχει προταθεί από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Μάρτιος, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάιο, ανάλογα με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ έχουν λάβει απόφαση για συνέδριο την άνοιξη, ζητώντας συζήτηση για τα προγραμματικά αλλά και συγκρότηση οργάνων «με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις, με αντιπροσωπευτικότητα και αναλογική εκπροσώπηση». Εμφαση στο προγραμματικό πλαίσιο εισηγείται το ΚΙΔΗΣΟ.
Οι επικεφαλής αναμένεται να τοποθετηθούν και για το ζήτημα της ανάδειξης νέου αρχηγού, ωστόσο οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποια από τα συνεργαζόμενα κόμματα εκτιμούν ότι -σε αυτή τη φάση- η διαδικασία έχει νόημα μόνο εφόσον δεχτεί να λάβει μέρος και το Ποτάμι.
Πάντως, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πολύ πιθανό αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης παραμένει αρνητικός, παρά την «υποχώρηση» της Χαριλάου Τρικούπη η εκλογή αρχηγού να προηγηθεί του συνεδρίου.
Θα προετοιμαστεί τέλος η ένταξη στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα της Συμπαράταξης. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για μια σειρά πρόσθετων θεμάτων, όπως η στάση στη συζήτηση της Τετάρτης για τη διαπλοκή, συναντήθηκαν χθες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ελενόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος και Μιχάλης Χάλαρης.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ζυμώσεων για την ίδρυση νέου ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση στις 8 Φεβρουαρίου στο Gazarte στον Βοτανικό.
