Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας για το Σαββατοκύριακο σε ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά, όπως κάθε φορά μετά από μία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην Γηραιά ήπειρο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα χθες, τοποθετώντας τσιμεντένια οδοφράγματα στα κέντρα των πόλεων και αυξάνοντας τον αριθμό των αστυνομικών μετά την επίθεση του Ισλαμικού κράτους στο Βερολίνο, όπου σκοτώθηκαν 12 άτομα.
Στη γερμανική πρωτεύουσα η αστυνομία έκλεισε την πλατεία Πάριζερ μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον 1.700 αστυνομικούς , πολλούς κατά μήκος ενός δρόμου με εορταστικά δρώμενα, όπου τεθωρακισμένα αυτοκίνητα δίπλα στα διαχωριστικά θα αποκλείσουν την περιοχή σε οχήματα.
Στο Μιλάνο, όπου η αστυνομία σκότωσε τον Τυνήσιο οδηγό του φορτηγού της επίθεσης στο Βερολίνο, οι αρχές τοποθέτησαν σημεία ελέγχου γύρω από την κύρια πλατεία της πόλης. Στη Ρώμη και τη Νάπολη απαγορεύτηκε η διέλευση φορτηγών από τα κέντρα της πόλης, ενώ σε τουριστικά σημεία, όπως το Κολοσσαίο της Ρώμης, υπάρχουν αστυνομία και στρατιώτες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.
Στο Παρίσι, όπου ένοπλοι του Ισλαμικού κράτους σκότωσαν 130 τον Νοέμβριο του 2015, οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή έντονα μέτρα ασφάλειας για τους εορτασμούς του Σαββατοκύριακου, που περιλαμβάνουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στα Ηλύσια Πεδία, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν 600.000 άτομα. Στρατιώτες με βαρύ οπλισμό περιπολούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου και το Μουσείο του Λούβρου.
Στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού βρίσκονται 10.300 αστυνόμοι, στρατιώτες, πυροσβέστες και άλλο προσωπικό. Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από 90.000 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και 7.000 στρατιώτες, θα βρίσκονται σε υπηρεσία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είπαν οι αρχές.
Η Μαδρίτη θα αναπτύξει 1.600 αστυνομικούς επιπλέον για το Σαββατοκύριακο. Για δεύτερη χρονιά στη σειρά, η πρόσβαση στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, όπου συνήθως συγκεντρώνεται κόσμος για να γιορτάσει την έλευση του νέου χρόνου, θα περιοριστεί στα 25.000 άτομα, περιφρουρούμενα από ισχυρή αστυνομική δύναμη και οδοφράγματα.
Στις Βρυξέλλες, όπου ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 16 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 150 τον Μάρτιο, ο δήμαρχος αποφάσισε να μην ακυρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος.
Στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πέρυσι εκατοντάδες γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και τους έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, η αστυνομία έχει τοποθετήσει δύο νέες κάμερες για παρακολούθηση της πλατείας του σταθμού.
Στη Φραγκφούρτη, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, πάνω από 600 αστυνομικοί θα περιπολούν απόψε, διπλάσιοι απ’ ό,τι το 2015.
