Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους και 103 τραυματίστηκαν, όταν δύο επιβατηγά τρένα συγκρούστηκαν στην επαρχία Σεμνάν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν διασωθεί περίπου 100 άνθρωποι από τα φλεγόμενα βαγόνια.
Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πόλη Σαρούντ, όταν τρένο που έμπαινε στον σταθμό Χαφτ-Χαν χτύπησε άλλο που βρισκόταν ήδη σταματημένο εκεί. Η σύγκρουση προκάλεσε τον εκτροχιασμό τεσσάρων βαγονιών, ενώ έχει ξεσπάσει φωτιά σε άλλα δύο.
«Η αρχική έρευνα καταδεικνύει ότι μια μηχανική βλάβη, που πιθανόν προκλήθηκε από τον παγωμένο καιρό, ανάγκασε την ταχεία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ταμπρίζ και Μασχάντ, να σταματήσει» στο Χαφτ- Καν, σύμφωνα με τον επαρχιακό κυβερνήτη του Σεμνάν Μοχαμάντ Ρέζα Καμπάζ.
Στην περιοχή έσπευσαν σπεύσει ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία. Όμως, αξιωματούχος δήλωσε πως η απομακρυσμένη τοποθεσία είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις διάσωσης να εξελίσσονται πολύ αργά.
«Κοιμόμουν όταν συνέβη το δυστύχημα. Νόμιζα ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό… Όταν άνοιξα τα μάτια μου, υπήρχε παντού αίμα» δήλωσε ένας τραυματίας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απαίτησε τη διεξαγωγή «άμεσης έρευνας»για τα αίτια του δυστυχήματος και όσους ενδεχομένως να ευθύνονται για αυτό. «Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα», έγραψε σε επιστολή στον πρώτο αντιπρόεδρο, Εσάκ Τζαχανγκιρί.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ιράν είναι απαρχαιωμένο λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε τη διεθνής κοινότητα στην Τεχεράνη εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της.
Οι κυρώσεις ήρθησαν τον Ιανουάριο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και σε έξι παγκόσμιες δυνάμεις η οποία προέβλεπε τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
