Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την πραγματοποίηση «εξόρμησης» στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εβδομάδες αποφάσισε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Τα κορυφαία στελέχη προτίθενται, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 25 Ιανουαρίου δύο ετών από την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές, να καταστρώσουν ένα ευρύ σχέδιο περιοδειών υπουργών και κομματικών αξιωματούχων στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, με άξονα την «αδιαμεσολάβητη επαφή τους με την κοινωνία», όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος των περιοδειών θα είναι να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο των τελευταίων ετών, αλλά και να καταδειχθεί στο «πεδίο της μάχης» ότι η κυβέρνηση κατέχει «συγκεκριμένο σχέδιο για τις παραγωγικές ομάδες, εν αντιθέσει με τη Ν.Δ.», όπως έλεγαν κομματικά στελέχη.

Τις ημέρες εκείνες και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη Λισαβόνα, όπου θα πραγματοποιηθεί για η 2η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το Κυπριακό θα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Από εκεί και πέρα το Πολιτικό Συμβούλιο, ενημερώθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις επαφές που είχε πρόσφατα με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους. Η εικόνα που μεταφέρθηκε είναι πως στις Βρυξέλλες και σε μια σειρά χώρες υπάρχει «ισχυρή βούληση για ταχύτατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Αναμένουν, πάντως, τα στελέχη πώς θα τοποθετηθούν όλες οι διαπραγματευόμενες πλευρές στο νέο ερώτημα που τίθεται πια ξεκάθαρα, το εάν δηλαδή το τρίτο πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ ή με το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

«Νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, ούτε θα δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από πουθενά» φροντίζουν να δηλώσουν σε κάθε ευκαιρία τα αρμόδια κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Οσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από το σκεπτικό της απόφασης.

Εστίαζαν σε δυο σημεία: στο ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί παράνομο το προηγούμενο και το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών και στο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτάσσει την άμεση διενέργεια νέας διαγωνιστικής διαδικασίας με τους όρους που περιλαμβάνει ο νόμος Παππά.

Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στις συνομιλίες σημειώθηκαν θετικά βήματα στη Γενεύη.

Παραμένουν ωστόσο ανοικτά σημαντικά ζητήματα» έλεγαν κορυφαίοι παράγοντες της Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να εργάζεται με αποφασιστικότητα προκειμένου να εξευρεθεί λύση, δίκαιη και βιώσιμη, με την οποία θα τηρούνται οι αποφάσεις του ΟΗΕ και θα υπηρετούνται ακέραια οι ιδιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.