Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, αφού ο δικαστής που επιβλέπει των ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς δέχτηκε το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα.

Ο Λούλα ντα Σίλβα κατηγορείται ότι πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια φερόμενος ως ο εγκέφαλος στη μεγαλύτερη υπόθεση δωροδοκίας και διαφθοράς στη Βραζιλία.

Όπως έκρινε ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο, υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να δικαστεί ο μεν Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δε σύζυγός του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τον Λούλα ότι ήταν «ο αρχιστράτηγος» του κυκλώματος, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκήθηκε με 1,1 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαμερίσματος στο παραλιακό θέρετρο Guarujá.

Τόσο ο πρώην πρόεδρος όσο και η σύζυγός του, Μαρίζα Λετίσια Λούλα ντα Σίλβα, αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες καθώς και ότι είναι οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος. 

Ωστόσο στην ανακοίνωσή του ο δικαστής αναφέρει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι [το διαμέρισμα] χορηγήθηκε το 2009 στον πρώην πρόεδρο χωρίς να επισημοποιηθεί η μεταβίβαση».

Και συμπλήρωσε ότι το γεγονός πως τα ποσά και οι αξίες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς κατά του Λούλα -σχετικά μικρά σε σχέση με τα 13 δισ. δολάρια που κόστισε η υπόθεση στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras- δεν είναι λόγος να απορριφθούν οι κατηγορίες. 

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι υπάρχουν και άλλες έρευνες σε εξέλιξη για φημολογούμενα πλεονεκτήματα από τα οποία επωφελήθηκε ο πρώην πρόεδρος», αναφέρει ο δικαστής στην ανακοίνωσή του. 

Σε μήνυμά του την περασμένη εβδομάδα ο Λούλα συγκινημένος κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι εφευρίσκουν κατηγορίες εναντίον του στο πλαίσιο σχεδίου που εκπόνησε η αντιπολίτευση για να καταστρέψει την πολιτική του καριέρα.

Παρά τις κατηγορίες ωστόσο ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη χώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούλιο και η οποία έδειξε ότι εάν ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2018 θα ήταν πρώτος με το 22% των ψήφων. 

Εάν κριθεί ένοχος, ο Λούλα έχει δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση. Αλλά εάν καταδικαστεί και στο εφετείο, θα απαγορευτεί η συμμετοχή του σε εκλογικές διαδικασίες για δημόσια αξιώματα επί οκτώ χρόνια, δίνοντας και τη χαριστική βολή στις ελπίδες το κόμμα του να κερδίσει πάλι σύντομα την εξουσία που έχασε με την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ.