Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σ’ έναν νέο σχεδιασμό του ακτοπλοϊκού δικτύου και στις δυσλειτουργίες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων θα είναι αφιερωμένο το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου στα Χανιά.

Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, το υπουργείο Ναυτιλίας και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (ΕΕΣΜ), με θεματικό αντικείμενο «Σχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου» στο Συνεδριακό Κέντρο της ΑΝΕΚ στις 9 το πρωί και την επομένη στις 9.30 το πρωί θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).

Θα εξεταστούν αιτήματα ακτοπλοϊκών εταιρειών για τη νέα δρομολογιακή περίοδο (1/11/2016 έως 31/10/2017), όπως και θέματα συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές).

Φέτος οι επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές θα κυμανθούν στα 85 εκατ. ευρώ, περίπου όσο ήταν και πέρυσι.

Στην ημερίδα, που θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, θα παρουσιαστεί σε συγκριτική βάση η λειτουργία ενός «ακτινωτού ακτοπλοϊκού δικτύου» σε επίπεδο περιφέρειας, που θα συνδέει τους «κεντρικούς πόλους» με τις «ακτίνες».

Δηλαδή ένα πλοίο θα ξεκινά τα δρομολόγιά του από το λιμάνι ενός νησιού και όχι από τον Πειραιά, εξυπηρετώντας μια ακτίνα νησιών, με αποκλειστικό στόχο μια ποιοτική και οικονομική λειτουργία.

Νησιωτικοί δήμοι

Επίσης, θα τεθεί και θα συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα νησιωτικοί δήμοι με κάποια προνόμια να μπορούν να αναπτύξουν ακτοπλοϊκή δραστηριότητα κυρίως τοπικής κλίμακας, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ακόμα καλύτερη κάλυψη κενών, που το σύστημα μέχρι στιγμής δεν μπορεί να καλύψει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας μελετά την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ειδικότερα των άγονων γραμμών με στόχο ένα ορθολογικό σύστημα ακτοπλοϊκών συνδέσεων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιών.

Κάτι που εξάλλου πρόσφατα είχε αναφέρει και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, λέγοντας πως η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα οργανωμένα, αλλά παρ’ όλα αυτά η ανάγκη υπάρχει, καθώς το ισχύον σύστημα έχει και τα αρνητικά του και τα θετικά του και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αξιολογηθεί.