Με έναν άκρως αιφνιδιαστικό τρόπο ο Μάικλ Μουρ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως αρχίζει να προβάλλεται ένα νέο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Michael Moore in Trumpland» («Ο Μάικλ Μουρ στη χώρα του Τραμπ). Σίγουρα πρόκειται για ακόμη ένα χτύπημα στον δρόμο του Τραμπ και της Κλίντον προς τον Λευκό Οίκο.
Το ντοκιμαντέρ, πάντως, δεν είναι κάποια ευθεία επίθεση στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά έχει κυρίως θετικά σχόλια για την Χίλαρι Κλίντον.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεατρικό μονόλογο, την παράσταση «October Surprise», τον οποίο παρουσίασε ο ίδιος ο Μάικλ Μουρ στο Οχάιο με τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη να «βουτάει σε εχθρικό έδαφος».
Είναι, άλλωστε, γνωστό πως το Οχάιο είναι σταθερά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ελάτε να δείτε την ταινία που οι Ρεπουμπλικανοί του Οχάιο προσπάθησαν να σταματήσουν» ανέφερε το κείμενο της παρουσίασης της ταινίας. Ο Μουρ ισχυρίζεται ότι η διεύθυνση του θεάτρου Midland στο Νιούαρκ του Οχάιο δεν του επέτρεψε να παίξει εκεί τον μονόλογό του με το σκεπτικό ότι το έργο ήταν πολύ «επιθετικό».
What’s this? Something is cooking! Final night in the “kitchen.” #OctoberSurprise pic.twitter.com/eNX7LwxK5p
— Michael Moore (@MMFlint) 18 Οκτωβρίου 2016
Hey NYC- Who wants a peek @ what I’ve been up 2? Tues, 9:30pm, IFC Center. TIx free, 1st come, b.o. opens 8:30pm. pic.twitter.com/SrAhaq74ME
— Michael Moore (@MMFlint) 18 Οκτωβρίου 2016
The line started hours ago and is now way down around the block! Wow. Thank u everyone. #TrumpLand #OctoberSurprise pic.twitter.com/2NrQrJEz8R
— Michael Moore (@MMFlint) 19 Οκτωβρίου 2016
Η εκτελεστική διευθύντρια του θεάτρου, η Νάνσι Άντερσον, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία με τους εκπροσώπους του Μάικλ Μουρ γιατί «ήταν πολλά τα ερωτηματικά γύρω από αυτήν την παραγωγή». Οι αντιρρήσεις του θεάτρου δεν αφορούσαν όμως τον ενδεχόμενο «επιθετικό» χαρακτήρα του θεάματος, αλλά το γεγονός ότι από την υποβολή του αιτήματος του σκηνοθέτη μέχρι την παρουσίαση του έργου το χρονικό περιθώριο ήταν περιορισμένο. Για τον λόγο αυτόν, οι εκπρόσωποι του θεάτρου πίστευαν ότι δεν θα παρουσιαζόταν ένα ποιοτικό θέαμα.
Ωστόσο, σε άλλη δήλωσή της, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην τοπική εφημερίδα The Columbus Dispatch, η Άντερσον ανέφερε ότι η διεύθυνση ανησυχούσε για την πιθανότητα να σημειωθούν ταραχές εντός ή εκτός του θεάτρου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Ο Μουρ παρουσίασε τελικά τον μονόλογό του στο Γουίλμινγκτον του Οχάιο. Η παράσταση αυτή βιντεοσκοπήθηκε και αποτέλεσε τη βάση για την ταινία του.
Σημειώνεται ότι ο γνωστός σκηνοθέτης έχει επιτεθεί πολλές φορές στον Ντόναλντ Τραμπ και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πολιτικό του λόγο και όχι μόνο.
Είχε, μάλιστα, προσπαθήσει να προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε γράψει άρθρο με τίτλο «Πέντε λόγοι για τους οποίους θα κερδίσει ο Τραμπ».
