Το χθεσινό δεν ήταν ένα οποιοδήποτε πρωινό στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα. Πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε στηθεί ένα σκηνικό που σίγουρα στο μέλλον θα θέλουν να μελετήσουν οι ακαδημαϊκοί του.
Δεν ήταν μόνο οι αφίξεις των υποψήφιων καναλαρχών ή των εκπροσώπων τους που θύμιζαν αφίξεις ροκ σταρ στο αεροδρόμιο, καθώς είχαν έως και βαλίτσες μαζί τους για την προγραμματισμένη πολύωρη παραμονή. Ηταν το γεγονός πως έξω από το κτίριο ήταν συγκεντρωμένο πλήθος δημοσιογράφων, αστυνομικές δυνάμεις με σκυλιά και είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από στελέχη διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.
«Καλές διακοπές… Εχω σακ βουαγιάζ σαν αυτό που παίρνουμε στις διακοπές. Αν φύγουμε Τετάρτη, καλά θα είναι, καλή υπομονή» δήλωσε προσερχόμενος ο διευθυντής του Star, Κάρολος Αλκαλάι, από τους πρώτους που έφτασαν στο κτίριο περίπου στις 8 το πρωί.
«Δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε» είπε χαρακτηριστικά κάποιος άλλος από τους εκπροσώπους, που ήταν λιγομίλητος. Με τον ερχομό κάθε αντιπροσωπείας οι δημοσιογράφοι έσπευδαν για μια φωτογραφία, μια δήλωση ή ένα πλάνο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους διατηρήσουν σε μια απόσταση ασφαλείας από το κτίριο.
Ολα τα φλας έκλεψε ο ερχομός του Βαγγέλη Μαρινάκη που συμμετείχε προσωπικά στη δημοπρασία. Οι δημοσιογράφοι ποδοπατήθηκαν, ενώ θαμώνες διπλανής καφετέριας φώναξαν «Γεια σου, πρόεδρε» και σύνθημα για τον Ολυμπιακό.
Μετά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ήρθαν ο Θοδωρής Κυριακού και ο Στρατής Λιαρέλλης από τον «Αντέννα». Μάλιστα είχαν φέρει δικά τους στρώματα και ανεμιστήρα, με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να αναρωτιούνται αν θα τα βάλουν πάνω στα ράντζα ή θα κοιμηθούν… στρωματσάδα. Στον ερχομό τους συνάδελφος σχολίασε ειρωνικά «τουλάχιστον αυτοί ξέρουν από Big Brother». Αλλοι θυμήθηκαν το τηλεπαιχνίδι Super Deal με τις προσφορές και τον τραπεζίτη.
Αντίπαλον δέος, όχι μόνο ποδοσφαιρικά, ο Ιβάν Σαββίδης που επίσης μετέχει αυτοπροσώπως, ενώ, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν, δεν βρέθηκαν στο κτίριο οι νυν και πρώην μεγαλομέτοχοι του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος και Γιάννης Βαρδινογιάννης.
Οι δημοσιογράφοι…
Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζήσαμε και οι εκπρόσωποι του Τύπου, με την πρόσβαση στο κτίριο να απαγορεύεται αυστηρά και τη ροή της πληροφορίας να γίνεται με το σταγονόμετρο. Κάθε πιθανή και απίθανη κίνηση έξω από το κτίριο μετά την είσοδο των εκπροσώπων των καναλιών αρκούσε για να κινητοποιήσει τους δημοσιογράφους, αρκετές φορές μάταια…
Το μεσημέρι αποχώρησε με ασθενοφόρο του «Ερρίκος Ντυνάν» μέλος της επιτροπής, που είχε προσέλθει ξανά με ασθενοφόρο το πρωί, κάτι που πυροδότησε φήμες για το στάδιο που βρίσκεται ο διαγωνισμός και την τύχη του. Ετσι υπήρχε παραφιλολογία, «ράδιο αρβύλα» με δημοσιεύματα σε sites και blogs που ήταν αδύνατο να διασταυρωθούν αφού η ΓΓΕΕ ήταν «χρυσό κλουβί», και πολλά πηγαδάκια.
Σαφώς μεγαλύτερη αγωνία υπήρχε ανάμεσα στους δημοσιογράφους από τα τηλεοπτικά μέσα, καθώς είναι πιθανές οι ανακατατάξεις. «Κρίνεται ουσιαστικά η τύχη χιλιάδων εργαζομένων. Και να δούμε με τι σχέσεις εργασίας θα πάνε όσοι βρεθούν στα νέα σχήματα που θα προκύψουν» επισήμανε χαρακτηριστικά έμπειρος τηλεοπτικός συνάδελφος.
»Επιπλέον υπήρχε ονοματολογία και σενάρια για μεταγραφές τηλεοπτικών δημοσιογράφων, όπως και συζητήσεις για το θέμα του Mega. Αλλοι πάλι μιλούσαν για μια κατάσταση «άλλαξε ο Μανωλιός…» και όχι για κάποια τεράστια αλλαγή στο τηλεοπτικό σκηνικό της χώρας.
Οι πολίτες…
Στα παραπλήσια καφέ οι υπάλληλοι μιλούσαν για μια μικρή αναστάτωση, ενώ άλλοι εξέφραζαν φόβους ακόμα και για ερχομό… οπαδών λόγω των συμμετεχόντων στη διαδικασία. Κατά την πολύωρη παραμονή κουβεντιάσαμε με διάφορους απλούς πολίτες που έπιναν ή ήρθαν να πάρουν τον καφέ τους, για να δούμε πώς βλέπουν οι περαστικοί τη διαδικασία:
«Μου είναι λίγο αδιάφορη η διαδικασία. Ολο αυτό μας έχει δυσκολέψει στο πάρκινγκ. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στο τέλος, αλλά οι καναλάρχες πρέπει να πληρώσουν όταν εμείς πληρώνουμε φόρους, ΕΝΦΙΑ κτλ. Εργάζομαι στα πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ και παραμένω απλήρωτη για 2 μήνες και δεν γνωρίζω εάν θα πληρωθώ μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Αυτοί (σ.σ. καναλάρχες) δεν έχουν πρόβλημα, εμείς πώς θα τα βγάλουμε πέρα;» ακούμε από τη Νεφέλη, εργαζόμενη με τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Τρεις μέρες ξεχάστηκαν όλα και ο κόσμος παρακολουθεί αυτό, ενώ υπάρχουν άλλα προβλήματα» μας λέει άλλος εργαζόμενος σε παραπλήσια επιχείρηση.
«Επικρατεί κάποιος χαμός. Η κίνηση στο μαγαζί μας αυξήθηκε αυτές τις μέρες. Ο κόσμος και οι εργαζόμενοι εδώ γύρω ταλαιπωρούνται άδικα με τα μέτρα κτλ. Νομίζω ότι τα κανάλια πρέπει να πληρώσουν για τις άδειες και τις υποχρεώσεις τους» λέει ο Στέλιος, εργαζόμενος στο καφέ απέναντι από τη ΓΓΕΕ.
…και τα απρόοπτα
Λίγο αργότερα μία γυναίκα ήρθε διαμαρτυρόμενη έξω από τη ΓΓΕΕ κρατώντας πλακάτ στο οποίο έγραφε «θέλω κανάλι». Δήλωσε ελεύθερη επαγγελματίας, κάτοικος της περιοχής. Πήρε τα 15 λεπτά δημοσιότητάς της και απομακρύνθηκε. Ολοι οι ρεπόρτερ έσπευσαν πάνω της νομίζοντας ότι έχει κάποια σχέση με τον διαγωνισμό. «Μας δουλεύουν» σχολίαζαν μετά μερικοί.
Γύρω στις 10 το πρωί έκανε την εμφάνισή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μαζί με τον γ. γ. Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο. «Ηρθα για μια σύντομη ενημέρωση. Ολα κυλάνε ομαλά. Θα ενημερωθώ εγώ όπως κι εσείς για το αποτέλεσμα» είπε.
Επειτα δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη, πέρα από την εκ νέου έλευση του ασθενοφόρου το μεσημέρι, και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι συζητούσαν για την πολύωρη αναμονή, πώς θα περάσει η ώρα κτλ.
Αλλοι επιστράτευσαν λάπτοπ, άλλοι είπαν ότι θα κοιμηθούν στο αυτοκίνητο και άλλοι περίμεναν καρτερικά την αλλαγή βάρδιας. Εκτός από τις προβλέψεις για την τετράδα των «νικητών», έδιναν κι έπαιρναν και αυτές για το πόσες ώρες θα διαρκέσει ο διαγωνισμός και πότε θα βγουν οι καναλάρχες.
