Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 8 το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτο Λάφια, στην Κάρυστο Ευβοίας. Αργά το βράδυ η εικόνα της φωτιά ήταν κάπως καλύτερη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων τη νύχτα.

Η φωτιά έφτασε μέχρι και σε αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε πάνω από 15 κατοικίες. Στη συνέχεια η φωτιά άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα.

Ωστόσο, αν και πια δεν κινδυνεύουν κατοικίες ο οικισμός έχει εκκενωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου με εντολή της Πυροσβεστικής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας είπε ότι η φωτιά πιθανόν να προήλθε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ο δήμαρχος Καρύστου Ελευθέριος Ραβιόλος είπε πως οι φλόγες πέρασαν μέσα από έναν παραθεριστικό συνεταιρισμό και προκλήθηκαν ζημιές σε 15 με 20 σπίτια, σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό, ενώ κινδύνεψαν και ζωές.

Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2ο οχήματα, 16 πεζοπόρο τμήμα, 5 οχήματα ΟΤΑ. Τα αεροσκάφη σταμάτησαν τις ρίψεις νερού με το που έπεσε το σκοτάδι.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι άλλες πυρκαγιές

Πυρκαγιές όμως, εκτός από την Κάρυστο έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

• Μία ακόμα πυρκαγιά στην Εύβοια εκδηλώθηκε στις 17.30 το απόγευμα σε μια κορυφογραμμή στον Δήμο Αλιβερίου και συγκεκριμένα στην περιοχή Αργυρός Αλμυροποτάμου.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, αλλά κατευθύνεται σε μια χαράδρα, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν μόλις έπεσε η νύχτα.

• Στην Τζια πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.34 στην περιοχή Αστράς και καίει ξερά χόρτα. Πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 15 εθελοντές με τρία οχήματα, καθώς και έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα που μετέβησαν στο νησί από την Αθήνα.

Έως το βράδυ έκαναν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

• Υπό έλεγχο έχει τεθεί πυρκαγιά στην περιοχή Δαιμονιά Λακωνίας. Στην περιοχή επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 αεροσκάφη.

Το πύρινο μέτωπο δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχέραναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που παραμένουν στην περιοχή για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων.

• Έσβησε η πυρκαγιά στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέα Μεγάρων, που ξέσπασε το μεσημέρι. Στην κατάσβεση μετείχαν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Ο χάρτης κινδύνου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Νύχτα φωτιάς στην Κάρυστο – εκκενώθηκε ο οικισμός Λάφια

♦ Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.