Το στοίχημα ενός νέου ρεκόρ αφίξεων φαίνεται ότι θα κερδίσει για μία ακόμα χρονιά ο ελληνικός τουρισμός, καθώς οι κρατήσεις δείχνουν αύξηση από 4% έως 30% ανά αγορά (χώρα προέλευσης), ενώ στα στοιχεία της ΥΠΑ αλλά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» φαίνεται αύξηση 5% των ξένων ταξιδιωτών στο εξάμηνο.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για θέματα τουρισμού Ελενα Κουντουρά, βασικός στόχος είναι να «ξεκλειδώσουν» νέες αγορές, να εμπλουτιστεί το προϊόν (αθλητικός τουρισμός, υγείας, θρησκευτικός, γαστρονομίας κ.λπ.), να αναπτυχθεί ο τουρισμός υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και να επιμηκυνθεί η σεζόν – με την πιλοτική διεύρυνση της περιόδου από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη καθιερωθεί απευθείας πτήσεις για τη φετινή περίοδο από την Αμερική, με τις American, Delta και United Airlines, ενώ προωθούνται νέες απευθείας πτήσεις από Κίνα, Κορέα και Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, η Ελ. Κουντουρά έκανε ειδική αναφορά λέγοντας ότι στόχος είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι επισκέπτες, από 650.000 πέρσι.
«Η στρατηγική μας», συνέχισε, «στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπογράψαμε με τους 6 μεγαλύτερους tour operators τον Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες.
Λόγω τεχνικής εμπλοκής ως προς τη βίζα τον Απρίλιο, μετακινήθηκε από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Το θέμα της βίζας λύθηκε οριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής».
Επιπρόσθετα, η Κίνα αποτελεί σταθερά στρατηγικό στόχο, όπως είπε η υπουργός και αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο τουριστικής συνεργασίας που θα υπογράψει ο Γ. Σταθάκης με τον ομόλογό του στην Κίνα, ενώ γίνεται προσπάθεια για απευθείας πτήσεις όλο τον χρόνο στην Ελλάδα. Η χώρα μας, είπε, μπορεί να γίνει ένας ιδανικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο για τους Κινέζους.
Στρατηγική συνεργασία
Αγορές-στόχους αποτελούν τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία –με έμφαση στις επενδυτικές τουριστικές ευκαιρίες– με σκοπό τη στρατηγική συνεργασία με την Emirates για την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στην Ινδία (μέσω Ντουμπάι). Επίσης και η Αίγυπτος καθώς 4 εκατ. Αιγύπτιοι, υψηλού εισοδήματος, ταξιδεύουν συχνά και γίνονται ενέργειες για τη ναύλωση απευθείας πτήσεων τσάρτερ.
Τέλος, η αύξηση των τουριστικών ροών άνω του 40% μέχρι σήμερα από την Αμερική είναι, σύμφωνα με την υπουργό, αποτέλεσμα των στοχευμένων δράσεων προώθησης και προβολής, των συμφωνιών με tour operators και των απευθείας πτήσεων όλων των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.
