Κάθε δύο χρόνια, είτε λόγω Μουντιάλ είτε λόγω Euro, τα δισεκατομμύρια φιλάθλων στον πλανήτη έχουν πολλούς λόγους για έναν μήνα να… ξεχάσουν οικογένειες, υποχρεώσεις και βραδινές εξόδους.
Η φετινή διοργάνωση, που ξεκινά στις 10 Ιουνίου και τελειώνει 30 μέρες αργότερα, υπόσχεται συγκινήσεις και μεγάλες στιγμές, όπως πάντα.
Ετσι από την Παρασκευή η Ελλάδα θα αναστενάζει -δυστυχώς μόνο- στα μπαλκόνια των σπιτιών, όπως συμβαίνει πάντοτε από τη μέρα που οι τηλεοράσεις μπήκαν σε όλα τα σπίτια.
Το Euro της Γαλλίας είναι ίσως το πλέον «παράξενο» που έχει γίνει ποτέ και οι λόγοι ποικίλλουν.
Κατ’ αρχάς οι ομάδες που συμμετέχουν είναι 24.
Το 1960 ξεκινήσαμε από 4, αργότερα έγιναν 8, το 1996 φτάσαμε στις 16 για να πάμε σήμερα στις 24, όπως συνέβαινε στα Παγκόσμια Κύπελλα από το 1982 ώς το 1994.
Ετσι, θα μεγαλώσει η αγωνία για τις ομάδες, καθώς από τη στιγμή που προκρίνονται οι τέσσερις καλύτεροι από τους έξι τρίτους υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο μια εθνική να περιμένει δύο και τρεις μέρες για να μάθει αν συνεχίζει ή όχι στον θεσμό!
Φυσικά, η UEFA δεν το έκανε αυτό (μόνο) για το… σασπένς, αλλά για τα χρήματα.
Περισσότερες ομάδες στην τελική φάση, περισσότερες χώρες να ενδιαφέρονται, άρα και πιο πολλά λεφτά – από τους επισκέπτες που θα πάνε στη Γαλλία, από τους φιλάθλους που θα αγοράσουν αναμνηστικά, από τους χορηγούς που θέλουν να στηρίξουν την ομάδα της κάθε χώρας.
Παρότι το EURO επεκτάθηκε, δεν λείπουν οι μεγάλες απουσίες.
Αναμφίβολα μας πονάει και θα γίνει έντονη η έλλειψη της Εθνικής μας ομάδας, όμως θα… κοιμηθούμε όπως στρώσαμε και θα επανέλθουμε σε εποχές περασμένων δεκαετιών, όταν στηνόμασταν στην τηλεόραση δίχως άγχος για να δούμε τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου, ξέροντας πως εμείς είμαστε παρείσακτοι στη γιορτή.
Για τον πολύ κόσμο, όμως, η απουσία της Ελλάδας έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού από το ραντεβού της Γαλλίας θα λείψει και η Ολλανδία!
Μια ομάδα που δίνει το «παρών» σχεδόν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και έχει θαυμαστές ανά την υφήλιο.
Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Euro 2016 είναι ο φόβος της τρομοκρατίας. Γνωρίζουμε πως σε κάθε τέτοιο τουρνουά τα μέτρα ασφαλείας είναι τεράστια.
Με τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών να είναι νωπά και τις απειλές να μην έχουν σταματήσει, ουδείς μπορεί να κοιμάται σίγουρος.
Οι Γάλλοι θα επιστρατεύσουν τουλάχιστον 100.000 άτομα για την ασφάλεια και παράλληλα θα χρησιμοποιήσουν τα πιο σύγχρονα μέτρα προστασίας.
Βέβαια, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι της αστυνομίας που θα ασχολείται με τις διαδηλώσεις, αν αυτές συνεχιστούν, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της και διευρύνει τα «μέτωπα» και τους κινδύνους.
Με την ευχή όλα να πάνε καλά, με την ευχή να μη βαρεθούμε σε αγώνες τύπου Ουκρανία – Β. Ιρλανδία, εδώ στην «Εφ.Συν.» -πιστοί στο ραντεβού με τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα- ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης.
Με το ειδικό περιοδικό που κυκλοφορεί δωρεάν, παρά την οικονομική κρίση, με καθημερινή πλήρη καταγραφή από τις σελίδες της εφημερίδας και με συνεχή ενημέρωση μέσα από το efsyn.gr.
