Στροφή προς τη Ρωσία επιδιώκει η Τερέζα Μέι, ανατρέποντας την πολιτική των κυρώσεων και απομόνωσης της Μόσχας, την οποία ακολούθησε ο Ντέιβιντ Κάμερον και εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών εγκαινίασε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, που την Τρίτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, οιηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια και λύπη για το πάγωμα των διμερών σχέσεων μετά την δολοφονία του Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 και την κρίση στην Ουκρανία.
Διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα ισχυρίζονται ότι την πρωτοβουλία είχε η βρετανική πλευρά, γεγονός που δεν διαψεύδεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Μέι και Πούτιν σχεδιάζουν να συναντηθούν στο προσεχές μέλλον και συμφώνησαν να συνεργαστούν μεταξύ άλλων για την σύσφιξη και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων.
Επίσης, η σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για συμφωνία στη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών που θα εγγυάται την ασφάλεια των αερομεταφορών.
Διαφαίνεται καθαρά πια η αλλαγή στρατηγικής της νέας βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συμμαχίες της. Πρόκειται για σαφή διαφοροποίηση από την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον και άλλοι αντιευρωπαϊστές διατηρούν καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο και έχουν ουκ ολίγες φορές αναφερθεί στον θετικό ρόλο της Ρωσίας στη συριακή κρίση.
Εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα ανατεθεί σε κλιμάκια εμπειρογνωμόνων.
Συμπλήρωσε δε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από την πρώτη αποστολή βοήθειας της Βρετανίας προς την δοκιμαζόμενη από την πείνα Ρωσία, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: Deutsche Welle
