Οπου δεν πίπτει λόγος πίπτει… στρατός. Στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανέθεσε από τις αρχές της εβδομάδας στις ένοπλες δυνάμεις την ευθύνη για τον εφοδιασμό της χώρας σε τρόφιμα και φάρμακα.
Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας με τον πηχυαίο τίτλο «Μεγάλη Αποστολή για κυρίαρχη και ασφαλή τροφοδοσία», η κυβέρνηση ανέθεσε με διάταγμα στον στρατό να περιπολεί σε πέντε βασικά λιμάνια της χώρας, καθώς και μονάδες επεξεργασίας τροφίμων προκειμένου να παταχθούν η κλοπή και το λαθρεμπόριο.
Ο στρατός επίσης θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διανομή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Αυτό συνέβη μετά την έξοδο χιλιάδων πολιτών προς την Κολομβία, την Κυριακή, χάρη στο προσωρινό άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να ψωνίσουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη και σχεδόν παράλληλα με την κατάληψη που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο αμερικανικής ιδιοκτησίας Kimberly-Clark.
Το εργοστάσιο παρήγε χαρτί υγείας και άλλα χαρτικά και πρόσφατα σταμάτησε τη λειτουργία του επικαλούμενο την έλλειψη πρώτων υλών. «Τώρα θα συνεχίσει να παράγει στα χέρια των εργαζομένων» ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας Οσβάλδο Βέρα.
Μετά το προεδρικό διάταγμα, επικεφαλής «τροφοδότης» της χώρας αναλαμβάνει ο υπουργός άμυνας Βλαδιμίρ Παδρίνο, που το επίθετό του, κατά ειρωνική σύμπτωση, σημαίνει «νονός». Συγκαταλέγεται στους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μαδούρο και είναι από τους λίγους εν ενεργεία στρατιωτικούς που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, όχι όμως και ιδιαίτερη έκπληξη σε μια χώρα όπου ο στρατός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο από την εποχή Τσάβες. Ο Παδρίνο επανέλαβε ουσιαστικά το πάγιο επιχείρημα του Μαδούρο, ο οποίος αποδίδει την έλλειψη τροφίμων σε σαμποτάζ των αντιπάλων της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται για στρατιωτικοποίηση» είπε ο υπουργός Αμυνας. «Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας της πατρίδας».
Βέβαια, το ζήτημα της διατροφικής ένδειας στη Βενεζουέλα είναι πιο περίπλοκο. Πρόκειται για ένα συνδυαστικό πρόβλημα που οφείλεται στην παραδοσιακά χαμηλή εγχώρια αγροτική παραγωγή, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη συνακόλουθη μείωση των εισαγωγών λόγω έλλειψης συναλλάγματος, καθώς και στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο τροφίμων από και προς την Κολομβία.
Οι ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ αποτελούν καθημερινό θέαμα εδώ και πολύ καιρό. Συχνά μάλιστα εξελίσσονται σε λεηλασίες και άγρια επεισόδια, ιδίως στην επαρχία. Τον περασμένο μήνα σκοτώθηκαν πέντε άτομα σε τέτοιου είδους ταραχές.
Η παρουσία του στρατού, άραγε, θα «επιβάλει την τάξη»; Ή μήπως θα υποδαυλίσει νέες διαδηλώσεις και επεισόδια εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία βγαίνει εδώ και μήνες στους δρόμους απαιτώντας δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο;
