Με την «ακτινογραφία» του Eurogroup για το ελληνικό χρέος υπό μάλης καταφτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Ρέγκλινγκ θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου έχοντας στις αποσκευές του την… επιταγή με τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM και αναμένεται να εισρεύσει -εκτός απροόπτου- σήμερα στα ελληνικά ταμεία.
Βέβαια, ο επικεφαλής του ΕSΜ θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Τσακαλώτο και για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων που απορρέουν από το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και οι οποίες, όπως είναι γνωστό, είναι συνδεδεμένες με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα και μνημονιακές δράσεις.
Το πλάνο του ESM
Αλλωστε ένα στίγμα με το χρηματοδοτικό πλάνο του ESM προς την Ελλάδα αναμένεται να δώσει ο κ. Ρέγκλινγκ από το συνέδριο του Economist που θα διεξαχθεί Τετάρτη, Πέμπτη 22 και 23 Ιουνίου και στο οποίο θα είναι κεντρικός ομιλητής.
Αυτό όμως που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον στη σημερινή συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι οι πρώτες ιδέες των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος.
Εναν μήνα μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου και οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις αποφάσεις με τις τρεις φάσεις ελάφρυνσης που ελήφθησαν εκείνο το βράδυ (που η Γερμανία «ξιφουλκούσε» διά του Πολ Τόμσεν με το ΔΝΤ) και ει δυνατόν να τις εξειδικεύσουν.
Ηταν η ίδια βραδιά στην οποία κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτή λοιπόν τη βάση, οι κ. Ρέγκλινγκ – Τσακαλώτος θα συζητήσουν την πρώτη φάση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία κατά τους θεσμούς θα έμπαινε σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Πρόκειται για το βραχυπρόθεσμο σενάριο το οποίο εστιάζει στις κινήσεις σταθεροποίησης που πρέπει να γίνουν και λιγότερο στα μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018 και αφού η Ελλάδα «τρέξει» με επιτυχία το τρίτο Μνημόνιο.
Ετσι, με βάση τις αποφάσεις της «ομάδας των 19», μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και ίσως η πρόωρη εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα περίπου 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα μη επιστραφέντα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα.
Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα αφορούν την περίοδο 2023-2043, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Eurogroup επέβαλε αυτό το «πλαφόν» στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ώς το 2038 και στο 20% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Κεντρικό θέμα στην «ατζέντα» Ρέγκλινγκ – Τσακαλώτου θα είναι και το τι ακριβώς θα πράξει το ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα, αν θα συμμετάσχει ή όχι, δεδομένου ότι η πρόταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έκανε το Ταμείο δεν άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους.
Προβλέπει επιμήκυνση των λήξεων των δανείων των τριών Μνημονίων έως το 2070 (αντί του 2080 που προέβλεπε το περιληπτικό σημείωμα), παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων έως το 2040 και «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 1,5%.
Επιπλέον, προτείνει στο τέλος του 3ου Μνημονίου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης διασύνδεσης της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της οικονομίας.
Αναφορά θα γίνει και στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου που δεσμεύουν την Αθήνα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι: η επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, η θέσπιση εξατομικευμένων ρυθμίσεων οφειλών σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου τζίρου για την εξαίρεση από τον ΦΠΑ από τις 10.000 που είναι σήμερα πιθανότατα στις 25.000 ευρώ.
