Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από το προαύλιο της Βουλής, τη Δευτέρα (8 μ.μ.), θα ξεκινήσει και επισήμως ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης με στόχο «την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

Ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017, όπως διατυπώθηκε και το Σάββατο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου επισημάνθηκε ότι βασικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι πως οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω Twitter, απηύθυνε μήνυμα για διαρκή διεύρυνση και εμπέδωση της Δημοκρατίας και κάλεσε τον λαό, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για «διάλογο πάνω στη Συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη Νέα Μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: Την Ελλάδα του 2021».

Οι πρώτες σκέψεις

Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να παραθέσει τις γενικές αρχές της συνταγματικής αναθεώρησης, επιθυμώντας να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια ευρεία κοινωνική, πολιτική και θεσμική συζήτηση γύρω από τις αναγκαίες για την κυβέρνηση αλλαγές στο Σύνταγμα.

Αναμένεται μάλιστα να απευθύνει κάλεσμα για μια συζήτηση χωρίς μικροπολιτικές αγκυλώσεις, ώστε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα εκσυγχρονισμού του συνταγματικού πλαισίου.

Αλλαγές σε δύο επίπεδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση κινούνται σε δύο επίπεδα: στο ένα συμπεριλαμβάνονται θέματα τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα ώριμα να ανοίξουν, ιδιαίτερα μετά την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με τις εκλογές του 2015, αλλά και θέματα που απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς αλλά και διεξοδική συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο.

Στο πρώτο επίπεδο, οι αλλαγές αφορούν την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών θέτοντας τέρμα σε προκλητικές διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.

Σχεδιάζεται επίσης η ριζική αναμόρφωση του πλέγματος προνομίων που απολαμβάνουν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων, αλλά και βαθιές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, με παράλληλη έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.

Κομβικής σημασίας θεωρείται επίσης το ζήτημα της αναβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου, ώστε το νομοθετικό σώμα να ενισχυθεί με πρόσθετες αρμοδιότητες έναντι της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και με τρόπο που θα προάγεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Σώματος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση και την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ώστε ο κοινωνικός παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τόσο πριν όσο και μετά τη νομοθέτηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων.

Στο δεύτερο επίπεδο υπάγεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση διατάξεων που θα οδηγούν σε διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.