Ποιοι πρέπει να ανησυχούν από μια πιθανή καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για κακούργημα με το ερώτημα ότι ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009; Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Financial Times», που φιλοξενεί δηλώσεις του από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει μόνιμα, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιποι ανά τον κόσμο στατιστικολόγοι.
«Νομίζω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που έχουν επικυρωθεί πολλάκις από διεθνείς θεσμούς, διώκονται, ενώ αυτοί που τα αμφισβητούν και ήταν υπεύθυνοι για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα» δήλωσε στην εφημερίδα ο Ανδρέας Γεωργίου.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και επί χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, «κέρδισε την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας παράγοντας μια ακριβή μέτρηση του ελλείμματος του 2009 λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, της ανεξάρτητης αρχής που είχε θεσπιστεί ως όρος του προγράμματος διάσωσης», ενώ «τα ευρήματά του επικυρώθηκαν από τους ειδικούς της Eurostat».
Ωστόσο, αναφέρει ο συντάκτης, «η αναθεωρημένη μέτρηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο 13,6% προκάλεσε μεγάλη αναταραχή».
Ο Ανδρέας Γεωργίου επιχειρεί όμως να προσδώσει στην υπόθεση της εκ νέου παραπομπής σε δίκη του ιδίου και άλλων δύο πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις: «Εάν οι εγχώριοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία χωρίς τον φόβο ότι θα σέρνονται στα δικαστήρια για χρόνια, υπονομεύεται η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος» δήλωσε.
Και προσέθεσε σε άλλο σημείο ότι εάν καταδικαστεί θα προκύψουν προβλήματα στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για το χρέος. «Εάν ο υπολογισμός του κυβερνητικού χρέους κριθεί ότι είναι λανθασμένος, μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και ενδεχόμενη ελάφρυνση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους;» διερωτήθηκε. «Δεν είναι λογικό… το πιο συνετό είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος πάντως φαίνεται να δηλώνει απερίφραστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ικανοποιημένος για τη συμμετοχή του στην αποτύπωση των στατιστικών στοιχείων και στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων τα πέντε χρόνια που ηγήθηκε της ΕΛΣΤΑΤ. «Δεν το μετανιώνω καθόλου. Θα έκανα ξανά το ίδιο ακριβώς» σημείωσε ο Ανδρέας Γεωργίου.
Οι «Financial Times» απέδωσαν μάλιστα στη σημερινή πολιτική ηγεσία ότι επιτίθεται κατά του άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. «Οι επικριτές του κ. Γεωργίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έως υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχτεί υψηλότερα δάνεια και σκληρότερους όρους διάσωσης επειδή το έλλειμμα αναθεωρήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα» σημείωσε η εφημερίδα, η οποία όμως έσπευσε να υπενθυμίσει ότι αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν πολλάκις από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν.
«Η κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου για υπονόμευση του «δημόσιου συμφέροντος» υπογραμμίζει επίσης μια επίμονη πολιτική της Αθήνας να «μαγειρεύει» στατιστικά στοιχεία για πολιτικά οφέλη» υπογραμμίζουν οι «Financial Times», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα κέρδισε τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη δηλώνοντας μικρότερο μέγεθος ελλείμματος το 1999 και συνέχισε να «πειράζει» τα νούμερα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Eurostat για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε η στατιστική υπηρεσία.
Διάφορα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας συναντιούνταν για να συμφωνήσουν ως προς το τελικό νούμερο για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος που θα ανακοινωνόταν στις Βρυξέλλες, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα πραγματικά νούμερα» ανέφεραν επικαλούμενοι μαρτυρίες τεχνοκρατών της εποχής.
Οσον αφορά τις εκτός Ελλάδος προεκτάσεις της παραπομπής Γεωργίου σε δίκη, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή οικονομολόγων και στατιστικολόγων ανά τον πλανήτη, που θεωρούν ότι ο κ. Γεωργίου έχει καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας ή την ιδιοκτησία του αμφιλεγόμενου επταετούς προγράμματος δημοσιονομικής και δομικής προσαρμογής».
Εφεραν, δε, ως παράδειγμα τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου «βαρύ πλήγμα» που καθιστά τη στατιστική επιλογή καριέρας «υψηλού ρίσκου».
«Μνημείο θράσους»
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, από την Κομοτηνή, σχολίασε καυστικά τις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. «Η συνέντευξη του υπόδικου Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times είναι μνημείο θράσους» σημείωσε ο Τέρενς Κουίκ, συμπληρώνοντας ότι ο παραπεμφθείς σε δίκη «απειλεί τους πάντες και εκβιάζει τη Δικαιοσύνη, λίγο πριν καθίσει στο σκαμνί του δικαστηρίου κατηγορούμενος για παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ».
Ο υφυπουργός όμως επιτέθηκε και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «για μία ακόμη φορά, οι προστάτες του (Ανδρέα Γεωργίου) στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, όπου είναι εμφανές ότι τελεί υπό την ομηρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζουν την εκκωφαντική σιωπή».
Και κατέληξε ότι «αυτή η σιωπή δείχνει συνενοχή και στις απειλές και στους εκβιασμούς του Ανδρέα Γεωργίου», αλλά και σημειώνοντας ότι «για μία ακόμη φορά, η σημερινή μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία αφήνει ακάλυπτο τον Κώστα Καραμανλή».
