Στόχος αγνώστων έγινε χθες τα ξημερώματα το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη λεωφόρο Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση σημειώθηκε στις 4.40 τα ξημερώματα, όταν άγνωστοι δράστες, 10-15 στον αριθμό, προκάλεσαν φθορές στην τζαμαρία και τα παράθυρα των γραφείων, με πέτρες, ρόπαλα και… πυροσβεστήρες!
Το περιστατικό ερευνάται από την αστυνομία, ενώ οι δράστες, που φέρονται να είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αναζητούνται.
«Θλιβερή πράξη με στόχο έναν χώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης που συμβολίζει την ελληνογαλλική φιλία στη Θεσσαλονίκη» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την επίθεση των αγνώστων στις εγκαταστάσεις του.
Τονίζεται, δε, ότι το Ινστιτούτο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να υποδέχεται τους μαθητές και το κοινό του.
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών:
«Εκφράζουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας για το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
»Πρόκειται για μια ενέργεια ανεύθυνη και ακατανόητη, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πλήξει τη βαθιά ριζωμένη φιλία της Ελλάδας και της Γαλλίας και τη μακρά παράδοση συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού.
»Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν πρόκειται να ανεχθούν τα ιδρύματα φιλίας και πολιτισμού να γίνουν θύματα βαρβαρότητας και προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» αναφέρει.
