Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το παιχνίδι που περιμένει με μεγαλύτερη ανυπομονησία όλος ο κόσμος είναι το αποψινό ανάμεσα σε Ιταλία και Γερμανία.

Οπως έχουν βγει οι πιθανές διασταυρώσεις, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον αντάμωμα ανάμεσα σε δύο ομάδες του τρέχοντος EURO.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, πως όποιος νικήσει στον σημερινό προημιτελικό θα κατακτήσει και το τρόπαιο.

Ομως θα αποκτήσει πολλές πιθανότητες, φτάνοντας στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Τόσο η «Σκουάντρα Ατζούρα» όσο και η «Νατσιοναλμάνσαφτ» έχουν την τύχη να διαθέτουν δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες, ίσως τους καλύτερους στον κόσμο.

Τον Μπουφόν και τον Νόιερ. Κοινό τους χαρακτηριστικό σε αυτή τη διοργάνωση, ότι δεν έχουν δεχτεί γκολ.

Ο Ιταλός μετρά τρία 90λεπτα με ανέπαφη την εστία του, καθώς στην ήττα με 1-0 από την Ιρλανδία, κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Σιρίγκου.

Ο Νόιερ έχει λάβει μέρος και στα τέσσερα παιχνίδια, χωρίς κι αυτός να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του.

Σε αυτή την ευτυχή συγκυρία ρόλο έχουν παίξει και οι άμυνες.

Κι αν για την ιταλική δεν υπήρχε αμφιβολία πως είναι η πιο δυσκατάβλητη στον κόσμο, η γερμανική -που απαρτίζεται από παίκτες που δεν… γεμίζουν το μάτι- έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για παράδειγμα, στον αγώνα με την Πολωνία, ο Νόιερ δεν χρειάστηκε να κάνει ούτε μία απόκρουση.

Το ίδιο συνέβη και με τον Μπουφόν όταν αντιμετώπισε τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Παρά τις πολύ καλές αμυντικές λειτουργίες των δύο αποψινών μονομάχων, ουδείς μπορεί να πει πως οι δύο γκολκίπερ δεν βρίσκονται στην παγκόσμια αφρόκρεμα.

Για τον Νόιερ, αυτό μοιάζει λογικό. Είναι 30 ετών και στην καλύτερη ηλικία για έναν τερματοφύλακα.

Αντίθετα, ο Μπουφόν υπερνικά τους… νόμους της φύσης, αφού στα 38 του μοιάζει πολύ σταθερός, με εξαιρετικά αντανακλαστικά κι αν κάποιος δεν ήξερε, θα πίστευε πως ο πορτιέρε της Γιουβέντους είναι με το ζόρι 30 χρόνων.

Σχεδόν όλοι οι τερματοφύλακες στον κόσμο μετά τα 33-34 χάνουν μέρος της σπιρτάδας τους και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοσή τους.

Τρανό παράδειγμα ο 34χρονος Ικερ Κασίγιας, που εδώ και δύο χρόνια κάνει μαζεμένες όσες «γκέλες» δεν έκανε στην υπόλοιπη, τεράστια, καριέρα του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπουφόν με τον Νόιερ… ζηλεύουν τον Ισπανό γκολκίπερ της Πόρτο και θα επιδιώξουν να τον μιμηθούν.

Ο «Αγιος Ικερ» έχει κατακτήσει δύο EURO και μάλιστα ως αρχηγός.

Οι σημερινοί αντίπαλοι ψάχνουν φέτος το παρθενικό τους Ευρωπαϊκό και αν τα καταφέρουν, θα έχουν τη χαρά και την τιμή να το πάρουν πρώτοι στα χέρια τους, καθώς αμφότεροι είναι αρχηγοί.

Για τον Μπουφόν δεν τίθεται ζήτημα πως αξίζει το περιβραχιόνιο.

Είναι πραγματικά ηγέτης, κυρίως εκτός αγωνιστικού χώρου, συμβουλεύει, εμπνέει και εμψυχώνει τους συμπαίκτες του.

Από την άλλη, ο Νόιερ μοιάζει… αναγκαστική λύση. Μετά την αποχώρηση του Φίλιπ Λαμ από την Εθνική Γερμανίας, επόμενος στην επετηρίδα είναι ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ.

Ο χαφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε την τελευταία στιγμή στην αποστολή και ποτέ δεν ξεκινάει βασικός.

Μοιραία, ο ρόλος του κάπτεν δόθηκε στον Νόιερ, που στην «ψυχολογική» σύγκριση χάνει από τον Ιταλό συνάδελφό του.

Αντίθετα, στο αγωνιστικό κομμάτι, το προβάδισμα ανήκει -έστω και οριακά- στον Γερμανό.

Πέρα από το ύψος του, διαθέτει και σωματικό όγκο, σε σημείο που «αναγκάζει» τον αντίπαλο επιθετικό να νιώθει μειονεκτικά απέναντί του.

Τα ρεφλέξ του είναι εντυπωσιακά και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν κορυφαίο στον κόσμο, παρ’ ότι κουβαλάει… τρέλα, που την εμφανίζει συχνά-πυκνά όταν αποφασίζει να παίξει ως… λίμπερο, κινούμενος πολύ έξω από την περιοχή του.

Πάντοτε ο κίνδυνος ελλοχεύει, αλλά είναι λίγες οι φορές που την έχει πατήσει.

Ο Μπουφόν, που είναι οκτώ χρόνια μεγαλύτερος, έχει άλλα χαρακτηριστικά. Δεν ρισκάρει τόσο πολύ, αλλά λόγω της 20ετούς εμπειρίας του ξέρει να παίρνει την κατάλληλη θέση.

Οσο για τα δικά του αντανακλαστικά; Δεν είναι λίγες οι φορές που αποδεικνύει πως τα διαθέτει και με το παραπάνω.

Τρανό παράδειγμα η εκπληκτική επέμβαση σε πλασέ του Πικέ στο 87΄ του ματς με την Ισπανία, όπου ο Μπουφόν εκτινάχτηκε και έσωσε την παράταση.

Από τις επιθέσεις περιμένουμε σήμερα να κρίνουν το μεγάλο ντέρμπι, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να δώσουν την… έγκριση οι δύο «φύλακες» των εστιών. Δεν το λες κι εύκολο…