Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια προσωπική διαμαρτυρία και ένα hashtag ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν ένα κίνημα αλλαγής στη Ζιμπάμπουε κατά του «ισόβιου προέδρου» Μουγκάμπε καταγράφοντας για ακόμη μια φορά τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει ένα μήνυμα μέσω των social media.

Ο πάστορας Έβαν Μαουαρίρε από τη Ζιμπάμπουε, στα μέσα Απριλίου, καθόταν στο γραφείο του και προσπαθούσε να βρει πώς θα πληρώσει τα δίδακτρα για τα σχολεία των παιδιών του όταν κάτι μέσα του «έσπασε».

Αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του με τη σημαία της χώρας του περασμένη στο λαιμό και να μιλήσει για την απογοήτευσή του. «

Όταν κοιτάω τη σημαία δεν με γεμίζει υπερηφάνεια και έμπνευση. Αισθάνομαι απλά σαν να ανήκω σε άλλο κράτος», δήλωσε. 

Στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #thisflag, το οποίο μέσα σε λίγη ώρα προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες «χτυπήματα», με χρήστες του Twitter να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς τον πρόεδρο Μουγκάμπε και το κόμμα του που κυβερνάει στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια.

Ο Μαουαρίρε, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι η αντίδραση αυτή του προκάλεσε σοκ, ενώ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν σαν «χιονoστιβάδα». Κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες τους με τη σημαία της Ζιμπάμπουε, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι ο πάστορας από το Χαράρε εξέφρασε όλα εκείνα που οι ίδιοι φοβόντουσαν να πουν.

Ο ίδιος απάντησε στον γενικευμένο ενθουσιασμό ζητώντας να υπάρξει διαδικτυακή διαμαρτυρία για πέντε μέρες μέσω του #thisflag, η οποία επεκτάθηκε στις 25 ημέρες έπειτα από λαϊκή απαίτηση.

Για τον Μαουαρίρε αυτό είναι μόνο η αρχή:« Η 25 Μάη δεν είναι η μέρα που σταματάμε, αλλά που αρχίζουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση για να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Πολλοί άνθρωποι φθάνουν στο σημείο όπου, όπως κι εγώ, δεν ξέρουν τι να κάνουν αλλά θέλουν η Ζιμπάμπουε να προχωρήσει. Η χώρα έχει διαλυθεί εντελώς επειδή άνθρωποι σαν εμένα έχουν μείνει σιωπηλοί» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προτού αρχίσει να ελπίζει σε αλλαγές στην κυβέρνηση. Ο Μουγκάμπε, παρά την ηλικία του (92 ετών) και τα φημολογούμενα προβλήματα υγείας, συνεχίζει να διατηρείται στην εξουσία, τη στιγμή που «πνίγει« τις όποιες διαφωνίες και την αντιπολίτευση.

Η οικονομία έχει ξεμείνει από αμερικανικά δολάρια και βρίσκεται σε επικίνδυνη στασιμότητα, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης να αναβιώσει το δολάριο της Ζιμπάμπουε έχει γίνει αντικείμενο κριτικής.

Η ανεργία είναι υψηλή, η διαφθορά διαδεδομένη και οι τομείς της υγείας και της παιδείας, που κάποτε αποτελούσαν παράδειγμα, δέχονται ισχυρούς τριγμούς.

Ωστόσο η διαμαρτυρία είναι επικίνδυνη για τους πολίτες, σημειώνει ο Guardian. Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε μια από τις σπάνιες πορείες διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα οι ακτιβιστές βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των αρχών.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Ιτάι Ντζαμάρα, επιφανής επικριτής του Μουγκάμπε, έπεσε θύμα απαγωγής και τα ίχνη του ακόμη αγνοούνται.

Ο Μαουαρίρε λέειQ «Δεν θα σας πως ψέματα πως αισθάνομαι εντελώς ασφαλής. Δεν έχω αρκετά χρήματα για να προσλάβω προσωπικό ασφαλείας ή να αγοράσω συστήματα. Το μόνο δίχτυ ασφαλείας που έχω είναι οι συμπολίτες μου».

Δηλώνει, ακόμη, ότι δέχθηκε ήδη ένα ανώνυμο τηλεφώνημα με έναν άνδρα να του λέει ότι «η σημαία γύρω από τον λαιμό σου θα σε πνίξει».

«Προσπάθησα να μη δείξω φόβο, οπότε του είπα πως εάν επρόκειτο να με στραγγαλίσει θα ήταν ήδη σπίτι μου και δεν θα μου το έλεγε από το τηλέφωνο», σχολιάζει.

Η κλ@@@ά ενός πάστορα

Επισήμως η κυβέρνηση κοροϊδεύει την ψηφιακή καμπάνια.

Ο υπουργός Πληροφόρησης, Τζόναθαν Μόγιο, μέσω Twitter επιχείρησε να απαξιώσει το κίνημα λέγοντας ότι πρόκειται απλά για την «κλανιά ενός πάστορα στους διαδρόμους της εξουσίας» και κατηγόρησε τον Μαουαρίρε ότι χρησιμοποιεί το κίνημα για να βγάλει λεφτά και να αυξήσει τις παρουσίες στην εκκλησία του.

Χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του #thisflag ως «ανώνυμα, αόρατα τρολς» και ξεκίνησε τη δική του καμπάνια με το #OurFlag, hashtag το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό με τον ίδιο ενθουσιασμό.

«Η πρώτη επαφή που είχα με υπουργούς ήταν πολύ εχθρική» λέει ο Μαουαρίρε σημειώνοντας: «Ήταν κάπως έτσι “μη μιλάς, προσπαθείς να γίνεις διάσημος, προσπαθείς να μαζέψεις κόσμο στην εκκλησία σου”. Αντίδραση η οποία δείχνει ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Ο πάστορας, ο οποίος δεν βγάζει μισθό από την ενασχόλησή του με την εκκλησία, επιμένει ότι είναι ακομμάτιστος και δεν έχει κανένα δεσμό με πολιτικά κόμματα. Υπογραμμίζει ότι οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα έχουν απογοητεύσει τη Ζιμπάμπουε.

Αυτό, βέβαια, δεν έχει εμποδίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κερδίζουν από την απογοήτευση. Τον περασμένο μήνα δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης εκδιώχθηκαν από το κοινοβούλιο επειδή φορούσαν τη σημαία της Ζιμπάμπουε γύρω από το λαιμό τους.

Ο Μαουαρίρε επιμένει ότι δεν ζητάει επανάσταση ή αλλαγή καθεστώτος, αντιθέτως, θέλει να απομακρύνει τον φόβο που αποτρέπει τους πολίτες της Ζιμπάμπουε να μιλούν ανοιχτά και να τους δώσει το χώρο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να πιέσουν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μετάφραση: Χρήστος Καλλιμάνης