Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία για ανάδειξη της νέας κυπριακής Βουλής στα 1.136 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Δικαίωμα ψήφου έχουν 542.915 εκλογείς.
Με καθοριστικό παράγοντα την αποχή, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρωτιά του ΔΗΣΥ και από κοντά να ακολουθεί το ΑΚΕΛ, ενώ ο «ενδιάμεσος χώρος» φαίνεται να συμπιέζεται.
Τις 56 έδρες διεκδικούν 12 κομματικοί συνδυασμοί, ένας συνδυασμός ανεξαρτήτων και πέντε μεμονωμένοι υποψήφιοι, αριθμός-ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές.
Τα κόμματα και οι σχηματισμοί:
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες δυνάμεις, Αλληλεγγύη, Δημοκρατικό κόμμα (ΔΗ.ΚΟ), Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.), ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδμοκρατών, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), Κοινωνικό κίνημα «Σημαία», Κόμμα για τα ζώα , Οργάνωση Αγωνιστών δικαιοσύνης (Ο.Α.Δ.), Πνοή Λαού, Συμμαχία Πολιτών «Όλοι στον Αγώνα».
Με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις επαρχίες κατέρχονται στις εκλογές τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη.
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Ενισχύστε με την εντολή σας το Κοινοβούλιο».
«Σήμερα είναι η αποφασιστικότερη μέρα που καλούνται οι πολίτες να ασκήσουν αυτό που η δημοκρατία υπαγορεύει και επιβάλλει: να επιλέξουν τους εκλεκτούς που θα αποτελέσουν το νέο νομοθετικό Σώμα», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι «με βάση το όποιο αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί, θα επιδιώξει συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα, είτε αυτά αφορούν το Κυπριακό, είτε αφορούν μεταρρυθμίσεις του κράτους».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της απελθούσας Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ψήφισε στην Πάφο, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για ανάδειξη της νέας Βουλής.
Ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα, τόνισε: «δεν πρέπει να ξεχνάμε την σκλαβωμένη πατρίδα μας και το υπέρτατο χρέος να αγωνιστούμε για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής».
Τη βεβαιότητα πως η κυπριακή κοινωνία θα σφραγίσει τη σταθερή προοπτική για τη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. «Σήμερα είναι μέρα της Δημοκρατίας. Είναι η μέρα των πολιτών», είπε.
Από αύριο πρωί, συνέχισε «όλοι μαζί πρέπει να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο, απαλλαγμένη από την κατοχή και με γερές βάσεις στην οικονομία», κατέληξε.
Το μήνυμα ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση, αλλά είναι η συμμετοχή που συμβάλλει στο να πάει ο τόπος μπροστά, έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές, μέσω συνεργασιών εντός και εκτός Βουλής, για να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι σήμερα μιλάει ο λαός.
«Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να είναι μόνο μέρα διαμαρτυρίας, αλλά και εντολής. Καλούμε τον κόσμο του ΔΗΚΟ να στηρίξει το κόμμα μας για να μας δώσουν τη δύναμη για να προωθήσουμε τα σχέδια μας. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά,με το ΔΗΚΟ μπορούμε να πάμε την Κύπρο μπροστά», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως ελπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. «Ως ΕΔΕΚ είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ολοκληρώσαμε την προεκλογική εκστρατεία με σύνεση και ταυτόχρονα αποφύγαμε οποιαδήποτε πρόκληση» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους, με κριτική σκέψη και ελεύθερη συνείδηση θα επιλέξουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
