Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή αποσυμπίεση του λιμανιού του Πειραιά, καθώς ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων αναμένεται να μεταφερθεί στις νέες δομές προσωρινής φιλοξενίας που πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμπίεσης του λιμανιού συμπεριλαμβάνεται και ένα σχέδιο καταπολέμησης των λόγων για τους οποίους οι πρόσφυγες αρνούνται να μπουν στα λεωφορεία και να αποχωρήσουν από το λιμάνι, όπως η πληρέστερη ενημέρωσή τους και πιο ανθρώπινες συνθήκες στα Κέντρα Φιλοξενίας.
Αυτά ανέφερε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην «Εφ.Συν.», διευκρινίζοντας βέβαια ότι για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι «να δουλέψει σωστά το σύστημα».
Εκανε επίσης γνωστό ότι ένα από τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν είναι και το κενό ιατρικής νυχτερινής φροντίδας που υπάρχει στο λιμάνι και το οποίο πρέπει να καλυφθεί από το κράτος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες και αυτό το θέμα θα έχει λυθεί.
Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν από τον ΟΛΠ να τοποθετήσει γούρνες και βρύσες για την υγιεινή των προσφύγων.
Και χθες πάντως ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνταν στο λιμάνι παρέμεινε σταθερός γύρω στις 5.000, καθώς και πάλι αρκετοί αρνήθηκαν να μπουν σε λεωφορεία και να οδηγηθούν σε δομές, εκφράζοντας πάντα τους ίδιους προβληματισμούς, ενώ εξακολουθούν να καταφθάνουν στον Πειραιά και πρόσφυγες που στο μεταξύ είχαν μεταφερθεί σε δομές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στο λιμάνι υπήρχε πρόσφυγας που έφθασε από την Ειδομένη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ είπε πως μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες πείστηκε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα και πρόσθεσε πως στη Συρία δεν θα γυρίσει γιατί υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης. Να σημειωθεί ότι και χθες παρέμεινε μειωμένη η προσφυγική ροή στα νησιά του Αιγαίου και ένας βασικός λόγος ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, φαίνεται ότι λύνεται ένα από τα βασικά προβλήματα της σίτισης των προσφύγων.
Χθες το Ναυτικό μοίρασε 1.300 μερίδες φαγητού, ενώ από σήμερα αναλαμβάνει ο στρατός να ετοιμάζει 5.000 μερίδες.
Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προγραμματίζει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση ένα γραφείο στο λιμάνι, το οποίο θα στελεχώνεται από ομάδες εθελοντών δικηγόρων προκειμένου να δίνουν νομικές πληροφορίες στους πρόσφυγες για το θέμα του ασύλου και γενικότερα για τα δικαιώματά τους.
Επίσης, την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την προσφυγική κρίση-διαχείριση και δράσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (Ηρώων Πολυτεχνείου 47).
Λιμενικοί
Την ίδρυση γραφείου Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής στη Διεύθυνση Υγειονομικού Λιμενικού Σώματος για την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικού-συμβουλευτικού τύπου στα μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ).
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Λιμενικών εξηγούν ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας, είτε διά ζώσης είτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, δεν είναι απαραίτητο να εστιάζουν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του εργασιακού στρες, αλλά μπορούν και να επεκτείνονται στις παρεμβάσεις σε κρίσεις και επείγοντα γεγονότα και στη συμβουλευτική οικογένειας-γονέων-ζευγαριών κ.λπ.
Ενημερώνουν επίσης τον υπουργό ότι ανάλογη υποδομή λειτουργεί και στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στη ναυτική βάση Κανελλόπουλος, με αντικείμενο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μονίμων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και του πολιτικού προσωπικού.
▶ Εκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Λιμενικό Σώμα και Προσφυγικό» δίνει την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ).
«Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, η κατάσταση στα νησιά-πύλες εισόδου αλλά και στον Πειραιά παραμένει τραγική. Καθημερινά συρρέουν εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θέματος», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
