Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενα πανό που έγραφε «Αποκατάσταση, όχι νέα καταστροφή στο ρέμα της Πικροδάφνης» ανάρτησαν απέναντι από τον δήμαρχο και τους «επισήμους» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη μέλη του «Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι το ρέμα εξακολουθεί να απειλείται από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. 

Στην παρέλαση για το  ρέμα της Πικροδάφνης

Και, παράλληλα, να καλέσουν πολίτες, φορείς, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες πολιτών από τους τέσσερις Δήμους που διασχίζει (Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου) να συμμετάσχουν στον καθαρισμό του ρέματος και των παραρεμάτιων περιοχών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 10.30 π.μ. (πληροφορίες στο τηλ. 6944-683652).

Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος του ρέματος, η μεγάλη περιβαλλοντική του αξία και η ανάγκη της διατήρησής του.

Ενας ακόμη καθαρισμός του ρέματος οργανώνεται από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου την Κυριακή 17/4. 

Το ρέμα της Πικροδάφνης, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου της Αθήνας, που ξεκινά από τις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα «ανοιχτά» ρέματα, το οποίο υποβαθμίζεται συνεχώς από σειρά ανθρωπογενών παρεμβάσεων, πολλά έργα και αυθαιρεσίες. 

Οι απόπειρες για να σβηστεί το ρέμα από τον χάρτη ξεκίνησαν στην Ηλιούπολη το 2000 με τον εγκιβωτισμό του από την οδό Σαρανταπόρου μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης, ο οποίος όμως σταμάτησε το 2001 στο ύψος της οδού Κέκροπος, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε τη διακοπή των εργασιών, δικαιώνοντας τους κατοίκους που είχαν προσφύγει.

Σήμερα, η Πολιτεία ετοιμάζεται εκ νέου να προχωρήσει στον εγκιβωτισμό του ρέματος της Πικροδάφνης.

Ο μεν Δήμος Ηλιούπολης από την οδό Κέκροπος μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης, η δε Περιφέρεια Αττικής σε μεγάλα τμήματα του υπολοίπου από τη Λ. Βουλιαγμένης μέχρι τις εκβολές του. 

Επιπλέον, στην Ηλιούπολη, από τον Νοέμβριο του 2014, κατασκευάζονται δύο αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων υδάτων οι οποίοι εκβάλλουν στο ρέμα της Πικροδάφνης (στο κλειστό τμήμα πριν από τη λεωφ. Βουλιαγμένης), με κίνδυνο να προκληθεί απότομα μεταβαλλόμενη ροή στο σημείο εκβολής των αγωγών και πλημμυρικά φαινόμενα στους κατάντη Δήμους. 

Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει επειδή οδηγούν στο ρέμα της Πικροδάφνης όμβρια ύδατα άλλης λεκάνης απορροής (του ρέματος Τραχώνων), αυξάνοντας σημαντικά την παροχή του νερού στο ρέμα, αλλά και επειδή κατασκευάζονται ενάντια στους θεμελιώδεις κανόνες της επιστήμης που επιβάλλουν οι επεμβάσεις στα υδατορέματα να γίνονται πάντα από κατάντη προς ανάντη και όχι το αντίθετο, για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι πλημμύρας. 

Στις 11 Μαΐου αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή πολιτών της περιοχής κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με θέμα «Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Πικροδάφνης (εντός των ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, από τη Λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα έως τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης)».

Οπως υποστηρίζουν, με αυτήν επιχειρείται η ολοκλήρωση της καταστροφής και η μετατροπή του τελευταίου φυσικού τμήματος του ρέματος στην Ηλιούπολη σε ανοικτό οχετό από συρματοκιβώτια (σαρτζανέτια) με αποψίλωση της παραρεμάτιας βλάστησης.