Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συναγερμό σήμανε στη Ν.Δ. η στροφή της κυβέρνησης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην προαναγγελία της κατάθεσης δύο νομοσχεδίων, του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Η επιτελική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά τη συνέντευξη των υπουργών Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου συγκλήθηκε για να εκτιμήσει την κατάσταση και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πληροφορήθηκε την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής λόγω έκτακτου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην πτήση επιστροφής από τη Ν. Υόρκη στην Αθήνα και σήμερα αναμένεται να έχει διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. γίνεται λόγος για πολυπαιγμένη παράσταση: «Πέρυσι, ο κήρυκας της θεωρίας των παιγνίων, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν ο Γ. Βαρουφάκης. Φέτος, έχουμε τρεις κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας. Τους κυρίους Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο.

Δηλαδή, τον υπουργό που μαζί με τον κ. Τσίπρα παρακαλούσε το ΔΝΤ να συμμετέχει επί τριετία στο πρόγραμμα. Το έργο είναι παιγμένο ξανά και ξανά. Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση. Ομως, αυτήν τη φορά, η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια…».

Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνεντεύξεις του στο CNN και τον ΑΝΤ1, ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του λαού. Εχει μπουχτίσει ο λαός με αυτήν την κυβέρνηση.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Εμείς, όμως, είμαστε έτοιμοι και θα τις κερδίσουμε». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. Μια κυβέρνηση που θα φέρει πίσω στην Ελλάδα την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά πρέπει να κλείσει με τον σωστό τρόπο.

Δεν αρκεί να λέμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Επαναλαμβάνουμε ότι το μείγμα πολιτικής όπως προτείνεται από την κυβέρνηση, ένα μείγμα υψηλών φόρων χωρίς να δίνεται κανένα ενδιαφέρον στο σκέλος των κρατικών δαπανών είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Διαλύει τη μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ᾽ όσα θα λύσει».

Η αναδιάρθρωση του χρέους

Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, έσπευσε να υπογραμμίσει πως έχει καταστεί απαραίτητη πλέον λόγω της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, όμως την ίδια στιγμή αμφισβήτησε ότι από μόνη της μια τέτοια πολιτική συμφωνία μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα.

Κατά τη δική του εκδοχή «σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στα αναπτυξιακά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

»Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τον αριθμητή, το χρέος, πρέπει να κοιτάμε και τον παρονομαστή, το ΑΕΠ, και εκεί είναι δυστυχώς που η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει οικτρά στην προσέλκυση επενδύσεων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

»Προφανώς πρέπει να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο».