Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Tο προσφυγικό, η πορεία των διαπραγματεύσεων και η σεναριολογία για κυβερνητική αλλαγή είναι τα θέματα που συνθέτουν το σκηνικό των πολλαπλών πιέσεων που δέχεται το Μαξίμου.

Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν με κάθε αφορμή να αποσαφηνίσουν την κατάσταση και τα όρια που θέτει η συγκυρία, ενώ τα στενά χρονικά περιθώρια θέτουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση των κάθε λογής ανοιχτών ζητημάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε χθες στο Μαξίμου τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, και της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, στους οποίους επισήμανε ότι η Ελλάδα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτος.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμπλήρωσε ότι όλοι θα πρέπει να πράξουν το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ ξεχώρισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της (newpost.gr) σημείωσε πάντως με νόημα ότι «προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση».

Ευκαιρία

Εν τω μεταξύ, στο έτερο μεγάλο ζήτημα των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, η αναχώρηση των κλιμακίων των δανειστών θα λειτουργήσει για την κυβέρνηση ως ευκαιρία να «ξεκαθαρίσουν» ουκ ολίγες πτυχές, στις οποίες υστερεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την Πέμπτη στην Ανγκελα Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από τις διχογνωμίες των δανειστών, επιμένοντας ότι οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Η -δε- κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πολλά από τα όσα κυκλοφορούν στον Τύπο δεν είναι τίποτε περισσότερο από σεναριολογία και δυστυχώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος».

Το Μαξίμου επιπρόσθετα παρακολουθεί προσεκτικά τα όσα γράφονται σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, θεωρώντας ότι πρόκειται για «στοχευμένη σεναριολογία».

«Τις εκλογές δεν τις αποκλείουμε μόνο εμείς, αλλά δεν τις θέλει ούτε η κοινωνία ούτε καν η αντιπολίτευση», σημείωσε η Ολγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει «πολύ φρέσκια λαϊκή εντολή» και πως «η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι λογική, ακριβώς διότι ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός της συμφωνίας φέρνει τα δύσκολα μέτρα στους πρώτους αυτούς μήνες».

Αυτήν ακριβώς τη «δυσαρέσκεια και την κόπωση προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας για «πολιτικούς κύκλους, ο οποίοι -όπως φαίνεται- δεν πολυσυμπαθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Κάλεσε, τέλος, «τους εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία».

Μια… ωραία ατμόσφαιρα με τον Κόρμπιν

Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με τον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας. Παρόντες μιλούσαν για μια «εξαιρετική συνάντηση σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα», κατά την οποία ο Τζέρεμι Κόρμπιν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το ρεύμα που καταγράφεται υπέρ του κόμματος, καθώς κάθε εβδομάδα εγγράφονται 1.000 νέα μέλη, με τον συνολικό τους αριθμό να έχει φτάσει πλέον τις 400.000.

Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφόρησε τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το προσφυγικό, ενώ οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να κρατήσουν «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές «οικογένειες».

◼ Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή μεταβαίνει στο Ιράν για διήμερη επίσκεψη, όντας ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1992. Ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, δήλωσε (ΑΜΠΕ) ότι στόχος του ταξιδιού «είναι η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν», σημειώνοντας ότι «τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά».