Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε νέες συνελεύσεις στα μπλόκα θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους οι αγρότες που συνάντησαν χθες τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που η πλειονότητα των συναδέλφων τους παραμένουν σε αγωνιστικό κλίμα, απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεχωριστή συνάντηση και συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Δεν φαίνεται καλό το κλίμα για την κυβέρνηση. Παρότι στη χθεσινή 5ωρη συνάντηση στο Μαξίμου έγινε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με τους αγρότες να βλέπουν την κυβερνητική πλευρά να κάνει «πίσω σε αρκετά ζητήματα» και να δείχνει ενδιαφέρον για τον κλάδο, οι δηλώσεις τους ήταν σαφώς επιφυλακτικές: «Ολες οι προτάσεις θα μεταφερθούν στα μπλόκα και εκεί θα αποφασίσουμε», είπαν συνοπτικά, χωρίς να θέλουν προβούν σε περαιτέρω σχόλια.

Οπως πληροφορούν αγρότες, η κυβέρνηση πρότεινε επίσης να παραμείνουν οι δύο πλευρές σε ανοιχτή επικοινωνία, ώστε σε επόμενο χρόνο να συζητηθούν πιο διεξοδικά θέματα οικονομικού χαρακτήρα. Αυτά, αμέσως μετά τη συνάντηση. Το βράδυ οι αγρότες ξαναέκλεισαν τα Τέμπη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις.

Στο τραπέζι του διαλόγου εκπροσωπήθηκαν 52 μπλόκα, όσα συσπειρώνονται στον άξονα Τέμπη-Μικροθήβες και μπλόκα της Πελοποννήσου. Νωρίτερα, αποχώρησε από το Μαξίμου η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αφού σημειώθηκε εμπλοκή με την εκπροσώπησή της.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις. Κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι η αντίρρηση αφορούσε τη συμμετοχή μόνο ενός ατόμου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και χθες προσήλθε ως συνδικαλιστής. Πρόκειται για τον Γ. Παναγή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της ΕΒΖ ώς τον περασμένο Δεκέμβρη.

Παράλληλα, επίσημη πρόσκληση για συνάντηση περιμένουν οι αγρότες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως αποφασίστηκε προσφάτως σε κοινή σύσκεψη 69 μπλόκων. «Εκφράζουμε τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών. Εχουμε θέσει πέντε αιτήματα που εκφράζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε αυτά.

Δεν μας καλύπτουν οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν χθες», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Ρ. Μαρούδας από τη Συντονιστική. Χθες, σε γενική συνέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα. Στον Προμαχώνα, οι αγρότες αποφάσισαν επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου.

Οι κυβερνητικές προτάσεις στο φορολογικό:

■ Φορολογική ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειονότητα των αγροτών.

■ Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τους αγρότες, η κυβέρνηση χθες δεν αναφέρθηκε σε νούμερα για το αφορολόγητο όριο, διαψεύδοντας πληροφορίες για πρόταση περί αφορολογήτου στα 9.500 ευρώ.

Στο ασφαλιστικό, κύριο χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προτάσεων είναι η πενταετής μεταβατικότητα των μέτρων:

■ Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

■ Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

■ Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% αντί 20%.

■ Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Μητρώο Αγροτών

Στις προτάσεις που αφορούν τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στην αυστηροποίηση του όρου τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 51% του ετήσιου εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες.

Με βάση αυτόν τον ορισμό θα γίνεται η ένταξη στο Μητρώο Αγροτών. Εκτιμάται ότι δύνανται να ενταχθούν περίπου 275.000 παραγωγοί, από τους 750.000 που ετησίως υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.

Ανάμεσα στις κυβερνητικές προτάσεις, συνοπτικά, περιλαμβάνονται:

■ Ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

■ Αμεση καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

■ Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

■ Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών.

■ Επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του Δημοσίου.

■ Ελεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ.

■ Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες.

■ Αμεση προώθηση προς ψήφιση του νομοσχεδίου για τον συνεργατισμό.

■ Ιδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς.