Σταθερά στον δρόμο της «προστασίας» των συνόρων της βρίσκεται προσανατολισμένη η Αυστρία. Μετά τον Σπίλφελντ (φράχτης μήκους 3,7 χιλιομέτρων που κατασκεύασε πρόσφατα στο πιο πολυσύχναστο σύνορό της με τη Σλοβενία), η Αυστρία ετοιμάζεται να θωρακίσει τα σύνορά της και με την Ιταλία.
Όπως ανέφερε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, η χώρα του θα αρχίσει να κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα.
Ο καγκελάριος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εάν η Αυστρία θα λάβει μέτρα και στα σύνορά της με την Ιταλία, περιλαμβανομένου του συνοριακού περάσματος «Μπρένερ», ήταν σαφής:
Είναι ήδη Φεβρουάριος. Δεν προτίθεμαι να αφήσω να περάσει κι άλλος χρόνος. Είναι πολύ αργά γι΄αυτό. Τον Μάρτιο μπορεί κανείς να περιμένει ένα νέο κύμα μεταναστών. Άρα πρέπει να κατασκευάσουμε τις τεχνικές εγκαταστάσεις τώρα ώστε να είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν όταν τις χρειαστούμε.
Αναμέται να καθοριστεί το σύστημα συνοριακού ελέγχου και το πότε ακριβώς θα κατασκευαστεί ο φράχτης. Το άσυλο αποτελεί ένα επίσης σημαντικό ζήτημα: η Αυστρία έλαβε πέρυσι 90.00 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, ενώ φέτος ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται στις 37.500.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα αποστείλει στρατό και αστυνομία στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, με στόχο να ανακοπεί η ροή των προσφύγων.
