Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει πολλά στον θεσμό του Κυπέλλου και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει κανείς σχεδόν κάθε φορά που μιλά ποδοσφαιριστής, στέλεχος ή ακόμη και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας.
Είναι πρόσφατες, άλλωστε, οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη, που ιεράρχησε την προσπάθεια για κατάκτηση του Κυπέλλου ως βασική προτεραιότητα για τον ΠΑΟΚ.
Εκανε, όμως, την υποσημείωση ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Και σ’ αυτά σίγουρα συγκαταλέγονται τα γεγονότα στους ημιτελικούς του Κυπέλλου και πάλι με τον Ολυμπιακό πριν από δύο χρόνια.
Τότε ο ΠΑΟΚ είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τους τόνους, με αποτέλεσμα να περάσει μεν τους «ερυθρόλευκους», αλλά να χάσει το Κύπελλο, αφού στον τελικό πήγε χωρίς βασικά στελέχη και ψυχικά αποθέματα.
Τώρα όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το κομμάτι διαιτησία ενόψει του πρώτου φετινού ημιτελικού με τον Ολυμπιακό είναι εντελώς διαφορετικός.
Η ΠΑΕ απέφυγε να κάνει, επίσημα και ανεπίσημα, το παραμικρό σχόλιο για τον ορισμό του Παππά κι αυτό γιατί δεν θέλει με τίποτα να δώσει τροφή στη συζήτηση γύρω από τη διαιτησία.
Την ίδια ώρα, οι παραινέσεις του Μάλαμα Τεβεκέλη στους παίκτες να μην ασχολούνται με τη διαιτησία είναι συνεχείς.
Βέβαια, υπάρχει η πρόσφατη δήλωση του Ιγκορ Τούντορ μετά τον αγώνα με τον Αστέρα, που ευχήθηκε η ομάδα του να μην έχει διαιτησία σαν αυτή που είχε η Αντερλεχτ στο «Καραϊσκάκη», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν επιχείρησε να δώσει συνέχεια.
Ο Κροάτης τεχνικός, πάντως, έχει ξεκάθαρες σκέψεις για το σχήμα που θα παρατάξει στον αγώνα.
Είναι πιθανόν να έχει στη διάθεσή του τους Κλάους και Ροντρίγκες, ωστόσο είναι ανέτοιμοι και θα στηριχτεί στην ενδεκάδα με την οποία πορεύεται στα τελευταία ματς (η αρχή έγινε από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό).
Η κόντρα κορυφής, οι ταραξίες και η Τούμπα
Και τι δεν είπε ο Ιβάν Σαββίδης στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, τόσο σε συνέντευξή του όσο και στον διάλογο που είχε με τους ομογενείς οπαδούς του ΠΑΟΚ.
Από την ατάκα του «είμαι τρελός» μέχρι και το «όταν πεθάνω θέλω να με θάψουν με τη στολή του ΠΑΟΚ», ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου» προκάλεσε αίσθηση στην ομογένεια.
Ο ομογενής επιχειρηματίας εστίασε κυρίως σε τρία ζητήματα:
◼ Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από μερίδα οπαδών τους οποίους, όπως είπε, θεωρεί «εσωτερική καταστροφική δύναμη» κι αν το θελήσουν, θα τους δείξει τη δύναμή του.
«Τα προβλήματα με ένα κομμάτι του κόσμου μπορούν να δημιουργούνται με στόχο να νευριάσει και να φύγει ο Σαββίδης από τον ΠΑΟΚ. Κάποτε όλοι θα φύγουμε από τη ζωή, δεν ξέρω ποιες θα είναι οι επιτυχίες μου με τον ΠΑΟΚ, αλλά εγώ θέλω να με θάψουν με τη στολή του ΠΑΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι πολύ «δεμένος», πλέον, με τον «δικέφαλο».
◼ Στον ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες ομάδες κορυφής. Ο Σαββίδης τόνισε ότι η ΑΕΚ παίρνει πολλές αποβολές υπέρ της –«σκεφτόμουν να πάρω τον Μελισσανίδη και να τον ρωτήσω: “Κάνετε ανταγωνισμό με τον Μαρινάκη;”»- και ακόμη επανέλαβε τη θέση του ότι «θέλω να πετύχουμε τους στόχους μας, χωρίς να ακολουθήσουμε τις μεθοδολογίες των άλλων. Θα μου ήταν εύκολο να μπω στο σπίτι ενός διαιτητή και να του πω τι να σφυρίξει, όμως δεν θα ήταν ΠΑΟΚ αυτό». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να θυμηθεί τον προ δύο ετών ημιτελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Τούμπα, όταν, όπως είπε, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μαρινάκη και «του είπα ή βγάζεις την ομάδα σου σε τρία λεπτά ή πάρ’ την και φύγετε».
◼ Στο θέμα του νέου γηπέδου, για το οποίο έβγαλε προβληματισμό. «Οποιος λέει ΠΑΟΚ, καταλαβαίνουμε Τούμπα. Οταν λέμε Τούμπα, μιλάμε για το μέρος που χτυπά η καρδιά του ΠΑΟΚ. Οταν ήρθα στον ΠΑΟΚ, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Στη συνέχεια σκέφτηκα ότι ίσως αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μπορούμε να χτίσουμε την καινούργια Τούμπα, να νιώθουμε την ενέργειά της. Εγώ τη νιώθω. Ακόμη κι όταν με βρίζουν, δεν με πειράζει. Σήμερα είμαι σε ένα δίλημμα. Ή πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη πλήρη ανακαίνιση της Τούμπας ή πρέπει να εμφανιστεί μια Τούμπα σε άλλη θέση. Το ερώτημα είναι, τι κάνουμε; Αλλά και οικονομικά. Θεωρώ ότι αυτόν τον στόχο είναι πιο εύκολο και πιο καλό να τον πετύχουμε σε καινούργιο μέρος. Θα συμβουλευτώ εσάς, όλους τους φιλάθλους, θα γίνει μια μεγάλη διαδικασία λήψης της γνώμης του κόσμου κι αυτό που θα θελήσετε εσείς αυτό θα κάνω κι εγώ».
Εξήγησε ακόμη ότι δεν προχώρησε την επένδυση για προπονητικό στη Θέρμη, γιατί του ζήτησαν μπροστά το ενοίκιο των πρώτων δέκα χρόνων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη Μεσημβρία, στην οποία έβαλε 1 εκατ. ευρώ, αλλά οι συνθήκες δεν είναι οι καταλληλότερες.
