Το Μουσείο Μουσικής της τσεχικής πρωτεύουσας έκρυβε έναν θησαυρό, ένα μουσικό έργο που είχαν γράψει από κοινού ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ με τον Αντόνιο Σαλιέρι.
Το μουσικό αυτό κομμάτι του Αυστριακού Μότσαρτ και του Ιταλού Σαλιέρι γράφτηκε πάνω σε ένα λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε, του ανθρώπου που «ευθύνεται» για τα κείμενα των «Γάμων του Φίγκαρο», του «Δον Τζιοβάνι» και του «Ετσι κάνουν όλες».
Η παρτιτούρα αυτή θεωρούνταν χαμένη εδώ και πολλά χρόνια.
Ωστόσο, «ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.
Το έργο θα παρουσιαστεί επισήμως σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη, αλλά η Σάρκα Ντοκάλοβα δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις ή πληροφορίες.
Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε ηλικία μόλις 35 ετών, αποδίδεται στον Ιταλό Αντόνιο Σαλιέρι.
Ο Μότσαρτ, που φέτος κλείνουν 260 χρόνια από τη γέννησή του και 225 από τον θάνατο του, ήταν μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής. Είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα, που στην εποχή του ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Εκεί μάλιστα δόθηκε, στις 29 Οκτωβρίου 1787, η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας «Ντον Τζοβάνι».
Υπάρχει μια φήμη -αν και οι ειδικοί την απορρίπτουν- ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ, επειδή ζήλευε την ιδιοφυΐα του.
Αυτή πάντως ξεκίνησε εξαιτίας του ποιητικού δράματος «Μότσαρτ και Σαλιέρι», που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.
