Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Για καιρό ως ειδικευόμενος στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών έβλεπα ανθρώπους να έρχονται στα επείγοντα για τα μάτια τους. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση ήταν απλή και όμως, αυτοί οι άνθρωποι είχαν μπει σε κόπο και έξοδα για να έρθουν στην Αθήνα. Τότε σκέφτηκα την ιδέα κατασκευής της τηλεχειριζόμενης σχισμοειδούς λυχνίας. Για να μη χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να ταξιδέψουν για το παραμικρό».

Ετσι μας περιγράφει την ευρεσιτεχνία του ο οφθαλμίατρος Ιορδάνης Χατζηαγγελίδης, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της τηλεϊατρικής και φιλοδοξεί να δώσει λύσεις σε ανθρώπους που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι τα ακριτικά νησιά: διάγνωση από απόσταση με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας ή του αγροτικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας με τη χρήση της συσκευής του.

Ενας οφθαλμίατρος που βλέπει πολύ μακριά

«Η σχισμοειδής λυχνία βρίσκεται σε κάθε σωστά εξοπλισμένο οφθαλμολογικό ιατρείο ή κέντρο υγείας. Πρόκειται για τη συσκευή που βάζουμε το κεφάλι στο στήριγμα και ο γιατρός εξετάζει τα μάτια μας. Εν προκειμένω, δεν χρειάζεται να υπάρχει γιατρός, καθώς η εξέταση μπορεί να γίνει από χιλιόμετρα μακριά. Να καθίσει δηλαδή ο ασθενής στην τηλεχειριζόμενη συσκευή και ο γιατρός να τον εξετάσει, όντας ευρισκόμενος π.χ. σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ παράλληλα από το ενσωματωμένο ηχείο έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί μαζί του.

»Τη συσκευή τη χειρίζεται ο γιατρός από την Αθήνα και -σε περίπτωση μιας απλής διάγνωσης- ο ασθενής δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα και να χάσει χρόνο, για να πάει σε άλλο μέρος να εξεταστεί. Αν πάλι η διάγνωση απαιτεί περαιτέρω εξετάσεις, ο οφθαλμίατρος παραπέμπει τον ασθενή σε κάποιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Αυτό είναι όλο», μας λέει.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή έχει δοκιμαστεί στα εξωτερικά ιατρεία του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οφθαλμολογίας στο Τόκιο, στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στη Λιουμπλιάνα και στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οφθαλμολογίας, ενώ έχουν γραφτεί δύο άρθρα από το ειδικό ευρωπαϊκό οφθαλμολογικό περιοδικό Ocular Surgery News πάνω στο εν λόγω εγχείρημα.

Με… tablet

Ενας οφθαλμίατρος που βλέπει πολύ μακριά

«Η εξέταση με την τηλεχειριζόμενη σχισμοειδή λυχνία είναι ένα κομμάτι της συνολικής εξέτασης», σπεύδει να εξηγήσει ο κ. Χατζηαγγελίδης.

«Σημαντικό είναι το ιστορικό του ασθενούς και επόμενο βήμα είναι η κλινική εξέτασή του. Αυτή μπορεί να πραγματοποιείται από τον γενικό ή αγροτικό γιατρό και αφορά μια σειρά εξετάσεων, όπως αντίληψη χρωμάτων, έλεγχος για μεταμορφοψίες με χρήση πίνακα Amsler, διαδικασίες για τις οποίες οι γενικοί ιατροί έχουν εκπαιδευτεί κατά την ειδίκευσή τους. 

Ολες αυτές οι εξετάσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται με τη χρήση ενός tablet, στο οποίο υπάρχει ειδικό software που περιέχει τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικές και με μια σχετική επιμόρφωση μπορούν να γίνουν και από παραϊατρικό προσωπικό».

Το κόστος κατασκευής της συσκευής δεν είναι απαγορευτικό στη συνάρτηση κόστους/ ωφέλειας.

«Εγώ χρειάστηκα περίπου 10.000 ευρώ, για να την κατασκευάσω», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χατζηαγγελίδης.

Τον ρωτάμε, αν το το κράτος ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για τη συσκευή του.

«Εχω πάρει πολλά συγχαρητήρια από πολλούς. Εχω στείλει και κάποια ενημερωτικά mails στους αρμόδιους της υγείας, αλλά -πέραν αυτών- κανείς ώς τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί», μας απαντά.

■ Ο δρ Ι. Χατζηαγγελίδης έκανε πλήρη ειδικότητα στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις του αμφιβληστροειδή στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Κατέχει τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της Οφθαλμολογίας.