Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί τη ζώνη Σένγκεν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απηύθυνε προειδοποίηση προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκαλούν κινδύνους για το σύστημα, επιβάλλοντας προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά τους. 

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε τη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία αρνούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «δεν θέλω να διατυπώσω εδώ συγκεκριμένες απειλές, για το τι θα συμβεί εάν…, αλλά θα ήθελα να πω ότι ένα σύστημα όπως η Σένγκεν, μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει κοινή ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε την ανάγκη να «διαφυλαχθεί ο χώρος Σένγκεν». Σχολιάζοντας την πολιτική κλειστών συνόρων που επιλέγουν αρκετά κράτη-μέλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι «συλλογική», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «κατανοεί» τους λόγους για τους οποίους ορισμένες κυβερνήσεις οδηγήθηκαν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Υποστήριξε πως ένας από τους τρόπους για να μπορέσει να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν στην κανονικότητα, είναι η σύσταση του Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Οι παραπάνω δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι «καλό βήμα» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στα σύνορά της. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της Ακτοφυλακής είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι σίγουρα το μοναδικό μέτρο που θα οδηγήσει στην λύση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Τσιόλος.

«Το εγχείρημα της Σένγκεν εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μπορούμε να ζούμε πραγματικά ελεύθεροι εντός των ορίων της», ανέφερε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η ελευθερία εντός της Σένγκεν αποτελεί σημαντική παράμερο για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, πρωτίστως της ίδιας της Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τους μετανάστες από την Ρουμανία, η Καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία, αλλά όσοι δεν ενδιαφέρονται για εργασία και θέλουν απλώς να επωφεληθούν από τις παροχές του γερμανικού προνοιακού συστήματος, θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις ημέρες, η Σουηδία και η Δανία αποφάσισαν να επαναφέρουν αυστηρότατους ελέγχους στα σύνορά τους. Μάλιστα, η γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο σκανδιναβικές χώρες έκλεισε με απόφαση της Στοκχόλμης, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία. Οι άνθρωποι που θα εισέρχονται, πλέον, στη Σουηδία θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους με στόχο να περιοριστεί η μεταναστευτική ροή προς τη χώρα.