Την πλήρη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος έχει στόχο ο εθνικός διάλογος που ξεκινά επισήμως μέσα στην εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, στις 28 Δεκεμβρίου, αναλαμβάνει η επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου με την πρώτη της συνεδρίαση.
Η ατζέντα της διατρέχει όλες τις βαθμίδες, ενώ ο πρόεδρός της, καθηγητής Αντώνης Λιάκος, έχει ήδη προσδιορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις με «πρώτο καθήκον», όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής, «την απελευθέρωση του Λυκείου από τον ζυγό των εξετάσεων».
«Χρειάζονται βαθιές και σωστικές παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αλλά εκείνη που είναι νεκρή είναι το Λύκειο» αναφέρει ο κ. Λιάκος στην επιστολή του.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα και στην ουσία της εργασίας της επιτροπής, που θα συνεδριάσει τρεις φορές έως τον Απρίλιο, επισημαίνει τα εξής:
Για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
● Πρέπει να εμφυσήσουμε το πνεύμα της έρευνας, τον εθισμό με την έρευνα ως έθος, αντί της μεταβίβασης της γνώσης.
● Το σχολείο πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο κόπο, αλλά πιο έξυπνα. Οι μαθητές από παθητικοί αποδέκτες γνώσεων πρέπει να μάθουν τη μέθοδο να λύνουν προβλήματα και να χειρίζονται πληροφορίες.
Για το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια:
● Η απελευθέρωση του Λυκείου από τον ζυγό των εξετάσεων είναι το πρώτο καθήκον.
● Το εκπαιδευτικό σύστημα και η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση των μαθητών από θεσμούς παραπαιδείας για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μετατρέψει αυτή τη βαθμίδα της εκπαίδευσης σε έναν διάδρομο για τις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.
● Eχουμε χρέος να επιστρέψουμε στα αγόρια και στα κορίτσια την κλεμμένη εφηβεία τους.
Για την τριτοβάθμια:
● Χρειάζεται τολμηρός ανασχεδιασμός πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων.
● Χρειάζεται στρατηγική ανασχεδιασμού του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, με συναίνεση και συζήτηση ασφαλώς, χωρίς παραχωρήσεις σε επιμέρους συμφέροντα αλλά και χωρίς το άγχος ότι πρόκειται για πρόφαση απολύσεων και περικοπών.
● Καμιά μεταρρύθμιση δεν μίλησε έως τώρα για τον πυρήνα της διδασκαλίας, το σεμινάριο και την κατάργηση των αμφιθεάτρων, τη δυνατότητα των φοιτητών να χτίζουν ελεύθερα το πρόγραμμά τους, τον συνδυασμό επιστημονικών πεδίων στα πτυχία.
● Το πρόβλημα των μετεγγραφών αποκαλύπτει κακό σχεδιασμό και προβληματική χωροθέτηση.
Για τον γενικό σχεδιασμό και τον διάλογο:
● Απαιτείται ένας σχεδιασμος́ σε βάθος χρόνου, στον οποίο θα εμπλακούν η τεχνολογία, η παιδαγωγική επιστήμη και η φιλοσοφία των επιστημών και ο οποίος θα αφορά όλες τις παραμέτρους της εκπαίδευσης.
● Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν εφαρμόζει αλλά συμμετέχει στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Σημειώνεται ότι:
● Θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές για ειδικά θέματα.
● Θα προσκληθούν διακεκριμένοι διεθνώς ειδικοί.
● Παράλληλα με τις συζητήσεις θα λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα.
