Οι καταγγελίες περίπου 90 γυναίκες, ότι τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς έπεσαν θύματα ληστείας, δέχτηκαν απειλές ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά -μία υποστηρίζει ότι την βίασαν- έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολονίας από ομάδες νεαρών, μεθυσμένων ανδρών, έχει προκαλέσει ένα σοβαρό κλίμα ξενοφοβίας στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 1.000 άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδες, επιτέθηκαν σε γυναίκες στην πλατεία του καθεδρικού ναού, με σκοπό να τις ληστέψουν ή ακόμη και να τις βιάσουν. Μάλιστα, κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι δράστες έμοιαζαν Βορειοαφρικανοί.
Ευθύνες και της αστυνομίας
Το γεγονός αυτό υποδαύλισε έντονα ξενοφοβικά αισθήματα τόσο στην Κολονία όσο και στο σύνολο της Γερμανίας, η οποία έχει δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους τελευταίους μήνες.
Λάδι στη φωτιά έριξε και η ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία χαρακτήρισε τα επεισόδια «μια νέα διάσταση στο έγκλημα», με αποτέλεσμα οι ακροδεξιές οργανώσεις να ζητήσουν να σταματήσει η υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία.
Ο αρχηγός της αστυνομίας, Βόλφγκανγκ Άλμπερς, ανέφερε στον Τύπο ότι οι μάρτυρες και οι γυναίκες που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα των νεαρών, υποστηρίζουν ότι οι δράστες έμοιαζαν Άραβες ή Βορειοαφρικανοί, και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας από 18 μέχρι 35 ετών.
Διαδηλώσεις
Το βράδυ της Τρίτης εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της αστυνομίας, την οποία κατηγόρησαν ότι δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα προστασίας, αλλά και για να εκδηλώσουν τον θυμό τους για τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών.
Πάντως, κριτική στη στάση της αστυνομίας έχει ασκήσει και η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ να σημειώνει ότι δεν έδρασε σωστά.
Όπως τόνισε, δεν άδειασε την πλατεία όταν άρχισαν τα επεισόδια και στη συνέχεια δεν απέτρεψε τους επιτιθέμενους από το να επιστρέψουν. «Η αστυνομία δεν επιτρέπεται να λειτουργεί με αυτον τον τρόπο», τόνισε.
Οι πολιτικοί καλούν τους πολίτες να μη θεωρούν αυτομάτως ύποπτους ή ένοχους τους πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα έως ότου διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.
Η δήμαρχος της Κολονίας Χενριέτε Ρέκερ -που στη διάρκεια της προεκλογική περιόδου είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι λόγω της στάσης στο προσφυγικό- σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι όσοι ενεπλάκησαν στις επιθέσεις ήταν πρόσφυγες.
Πάντως, η Ρέκερ υπογράμμισε ότι οι πράξεις των νεαρών ήταν «παντελώς απαράδεκτες» και ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να μετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας.
Από την πλευρά του, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, επισήμανε: «Δεν θα επιτρέψουμε βδελυρές επιθέσεις σε γυναίκες. Όλοι οι δράστες πρέπει να δώσουν λόγο».
Η ακροδεξιά ενισχύεται
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις δημοσκοπήσεις σε βάρος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε ότι θα κλείσει τα σύνορα.
«Κυρία Μέρκελ, είναι πλέον η Γερμανία αρκετά πολύχρωμη και κοσμοπολίτικη για εσάς, μετά το κύμα των εγκλημάτων και των σεξουαλικών επιθέσεων;» ρώτησε μέσω Twitter τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο ηγέτης της AfD, Φράουκε Πέτρι.
Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, κάλεσε τους πολίτες να δείχνουν σεβασμό στους ξένους, λέγοντας: «Εμείς σεβόμαστε τους πάντες, ακόμη και αν δεν τους γνωρίζουμε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Γερμανούς, αλλά για όλους».
Το κύμα ξενοφοβίας στη Γερμανία και ειδικότερα στην Κολονία είναι σημαντικό. Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται επιθέσεις σε καταφύγια προσφύγων και τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.
«Γεγονότα σαν αυτά της Κολονίας υποδαυλίζουν την ξενοφοβία» τόνισε ο Ρόλαντ Σέφερ, ο επικεφαλής του συνδέσμου δήμων και κοινοτήτων της χώρας.
Επίσης, ορισμένοι πολιτικοί έχουν προτείνει την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας αλλά και την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κολονία τον επόμενο μήνα.
