ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Τσιάρας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τους άνδρες της προσωπικής φρουράς του Τυνήσιου προέδρου Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι έβαλαν στο στόχαστρο άγνωστοι τρομοκράτες – αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τις αρχές πως πίσω και από αυτή την επίθεση κρύβονται οι συνδεδεμένες με το «Ισλαμικό κράτος» σαλαφιστικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις που είχαν αιματοκυλήσει ξανά τη χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, οι τρομοκράτες ανατίναξαν με εκρηκτικό μηχανισμό μια κλούβα της προεδρικής φρουράς σε κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 επιβαίνοντες και τραυματίζοντας ακόμη 14.

Είναι σαφές ότι οι ισλαμιστές δεν το βάζουν κάτω στην προσπάθειά τους να εκτροχιάσουν την πολιτική «εθνικής συμφιλίωσης» που έχει επικρατήσει ώς τώρα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Να σημειωθεί εδώ ότι μόλις πριν από δέκα μέρες οι αρχές της Τυνησίας –του λίκνου της «αραβικής άνοιξης», αλλά και της μοναδικής από τις χώρες οι οποίες συμμετείχαν στην εξέγερση που κατάφερε να εκλέξει δημοκρατική κυβέρνηση χωρίς να διολισθήσει σε εμφύλιο αλληλοσπαραγμό μεταξύ ισλαμιστών και «κοσμικών»- είχαν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο και είχαν διατάξει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών σε όλους τους πιθανούς στόχους.

Είχε προηγηθεί η εξάρθρωση, στις αρχές του μήνα, ενός επιχειρησιακού «πυρήνα» ισλαμιστών που σχεδίαζε επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και ξενοδοχεία στο θέρετρο Σους, περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τύνιδας.

Στο ίδιο θέρετρο όπου πριν από λίγους μήνες -τον Ιούνιο- δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ξένοι τουρίστες κατά την επίθεση σε ξενοδοχείο, ενώ τον Μάρτη άλλοι 22 είχαν σκοτωθεί κατά την έφοδο τρομοκρατών στο Μουσείο Μπάρντο, στο κέντρο της Τύνιδας.