Στον ρυθμό των ξένων τηλεοπτικών σίριαλ συνεχίζουν να παίζουν τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης φορτώνοντας από αύριο με ακόμα ένα το πρόγραμμα της ΕΡΤ 2. Αυτή τη φορά πρόκειται για το πολυβραβευμένο «The Bridge» («Η γέφυρα») που τα πρώτα δύο επεισόδια μεταδίδονται απόψε και αύριο στις 22.00.
Είναι μια ξεχωριστή αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, δεκατριών ωριαίων επεισοδίων, αμερικανικής παραγωγής που το σενάριο συνυπογράφουν ο συγγραφέας Ελγουντ Ριντ και η Μέρεντιθ Στίεμ, μία εκ των σεναριογράφων του «Homeland». H σειρά είναι βασισμένη στο δανο-σουηδικό «Bron» και η ιστορία μεταφέρεται από τα σύνορα Δανίας-Σουηδίας σε εκείνα μεταξύ Τέξας και Μεξικού, σε μια γέφυρα ανάμεσα στο Ελ Πάσο και το Χουάρεζ.
Κάτι που από μόνο του μάλλον δημιουργεί μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα μίξη συνθηκών, αντιθέσεων, νοοτροπίας απ’ ό,τι αυτών στην πολύ πιο ομοιογενή «γειτονιά» της Σκανδιναβίας. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Νταïάν Κρούγκερ («Αδωξοι μπάσταρδη», «Τροία») στον ρόλο της Σόνια Κρος, Ντέμιαν Μπισίρ («Che», «A better life» όπου ήταν υποψήφιος για Οσκαρ) στον ρόλο του Μάρκο Ρουίζ, Τεντ Λέβιν («Σιωπή των αμνών», «Ali», «Moby Dick», «Luck», «Monk») στον ρόλο του διοικητή Χανκ Γουέιντ, Μάθιου Λίλαρντ («Trouble with the Curve», «Scream») στον ρόλο του αλκοολικού-ναρκομανή αλλά δραστήριου δημοσιογράφου Ντάνιελ Φράι, Τόμας Μ. Ράιτ («Top of the Lake») στον ρόλο του μυστηριώδους και προβληματικού Στίβεν Λίντερ κ.ά.
Ολα ξεκινούν με την ανακάλυψη ενός πτώματος ακριβώς πάνω στα σύνορα των δύο χωρών. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, θα δούμε τη συνεργασία του ντετέκτιβ Μάρκο Ρουίζ με την Αμερικανίδα συνάδελφό του Σόνια Κρος. Το πτώμα είναι χωρισμένο στα δύο, με το πάνω μέρος να ανήκει σε μια πόρνη από το Μεξικό, ενώ το άλλο μισό σε μία Αμερικανίδα δικαστή του τμήματος μετανάστευσης.
Πίσω από τον φόνο κρύβεται η πρώτη φράση της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας «All Men Are Created Equal», δίνοντας ένα σημαντικό στοιχείο για την εξιχνίαση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Η αναζήτηση του κατά συρροήν δολοφόνου που δρα και στις δύο πόλεις, γίνεται η αφορμή για να παρουσιαστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις δύο πλευρές των συνόρων: λαθρομετανάστες, trafficking, ναρκωτικά, καρτέλ, λαθρεμπόριο όπλων, διαφθορά, εξαφάνιση κοριτσιών.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλογυρισμένη σειρά, με πολύ καλές ερμηνείες και αρκετές διακρίσεις: βραβείο καλύτερης ξένης σειράς στα Critics Choice Television Awards 2013, καλύτερου τηλεοπτικού προγράμματος στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης (primetime), καλύτερου τηλεοπτικού ηθοποιού (Ντέμιαν Μπισίρ) και δεύτερου ρόλου καλύτερης ηθοποιού (Καταλίνα Σαντίνα Μορένο) στο Imagen Foundation Awards 2014 και άλλα.
(Επι)Κρίσεις
Ισχύει αλήθεια ότι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κάποιος… υψηλόβαθμος ασκεί έντονη κριτική (άνευ μουσικής) για την επιλογή μετάδοσης ορισμένων παραγωγών και μάλιστα ταινιών μυθοπλασίας; Ισχύει επίσης ότι κατηγορεί και απειλεί όσους και όσες επιλέγουν αυτά τα φιλμ διότι κατά τη γνώμη του παραχαράσσουν την Ιστορία και δεν θα έπρεπε να μεταδίδονται; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…
