Η προσφιλής τακτική των πιέσεων και εκβιασμών του γερμανικού άξονα συνεχίζεται εις βάρος της αδύναμης -από πολιτικής και οικονομικής πλευράς- Ελλάδας.
Αυτή τη φορά δεν αφορούν την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν, με στόχο να σταματήσει η προσφυγική ροή προς τις χώρες του Βορρά και να υποχρεωθεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει κάπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.
Οι προθέσεις του Βερολίνου και των δορυφόρων του κουφόβραζαν εδώ και ημέρες. Κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία στη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φιλοξενήσει 500.000 πρόσφυγες στα εδάφη της.
Ούτε στη δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, περί ανάγκης αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.
Μία επιλεγμένη «διαρροή», όμως, σε αγγλοσαξονική εφημερίδα, από διπλωμάτη «μεγάλης χώρας», επιβεβαίωσε ότι η δήλωση του Ολλανδού δεν ήταν λόγια στον αέρα, φουσκωμένα με κάμποσα μηδενικά, και η απειλή του Σλοβάκου δεν ήταν μία ακόμη μεμονωμένη εχθρική στάση της κυβέρνησης της Μπρατισλάβας έναντι των Αθηνών.
Από το Βερολίνο
Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η λουξεμβουργιανή προεδρία, όχι για την εκδίωξη -μόνιμη ή προσωρινή- της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τα αιτήματα των χωρών του Βορρά ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Τα αιτήματα αυτά αποσκοπούν στην παραμονή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.
Παράλληλα, να δικαιολογηθεί το κλείσιμο των εθνικών συνόρων που έχει ήδη αποφασιστεί από κράτη του Βορρά, τα οποία αποτελούν τον βασικό προορισμό των προσφύγων.
Το εν λόγω σχέδιο εκπονήθηκε από το Βερολίνο και υποστηρίχτηκε αμέσως από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και τους άλλους γερμανικούς δορυφόρους της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί με κάθε τρόπο να τινάξει από πάνω της το προσφυγικό και έχει καταφύγει στις υπηρεσίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απόδειξη η συμφωνία με την Τουρκία.
Τι πιο εύκολο να βρεθεί ο γνωστός αποδιοπομπαίος τράγος: η Ελλάδα… Είναι και η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο στις 27 Οκτωβρίου στη σύνοδο κορυφής 10+3 χώρες των Βαλκανίων στις Βρυξέλλες περί δημιουργίας από την Ελλάδα 50.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων (30.000 σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του 2015 και 20.000 σε δεύτερη φάση).
Χωρίς εμάς
Το γεγονός ότι μπήκε ο Δεκέμβριος και η κατάσταση επιδεινώνεται, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας («μία λωρίδα θάλασσας» για την Α. Μέρκελ), δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τήρηση της δέσμευσης του Α. Τσίπρα απέναντι στην καγκελάριο.
Η τελευταία, λοιπόν, αποφάσισε να κινητοποιήσει τους «πιστούς» συμμάχους της, για μία ζώνη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα…
Στη σημερινή, λοιπόν, σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η λουξεμβουργιανή προεδρία θα υποβάλει μία 5σέλιδη εισήγηση, στην οποία θα ασκείται έμμεσα κριτική στην Ελλάδα για την πλημμελή φύλαξη των συνόρων της και τη μη ανταπόκριση στα αιτήματα για συνεργασία με τη Frontex, ιδίως να δεχτεί η κυβέρνηση τη βοήθεια που της προσφέρεται υπό τη μορφή της ανάπτυξης δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τη ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, ζητείται να επιτραπεί η αποστολή των ομάδων «Rabid» (κινητές ομάδες συνοροφυλάκων και Ακτοφυλακής).
Η απειλή διατυπώνεται με την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής συμμετοχής κάποιας χώρας-μέλους, σε περίπτωση που διαπιστώνεται δυσλειτουργία στον έλεγχο των συνόρων της.
Παράλληλα, προβλέπεται η ενεργοποίηση του άρθρου 25, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση δυσλειτουργίας των ελέγχων των συνόρων ενός κράτους-μέλους, οι άλλες χώρες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα.
Με την πρόφαση, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να διαφυλάξει τα σύνορά της, επιτρέπεται στις άλλες χώρες να κλείσουν τα δικά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, «για λόγους εσωτερικής ασφάλειας».
Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Γιούνκερ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα υποβολή έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στη ζώνη Σένγκεν. Και κυριολεκτικά «τα μασάει».
Ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχινάς αναγνώρισε ότι θα γίνει συζήτηση για τη ζώνη Σένγκεν, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί εξόδου της Ελλάδας, με τη δικαιολογία ότι «δεν πρόκειται για γεγονότα, αλλά για διαρροές». Λες και οι «διαρροές» δεν μπορούν να αποτελέσουν γεγονότα…
