Μετά από πολύωρη ομηρία σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μάλι, ο τραγικός απολογισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης που στήθηκε είναι 27 νεκροί. Η ομάδα Αφρικανών εξτρεμιστών «Αλ Μουραμπιτούν» που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Oι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον του Radisson Blu στο Μπαμακό.
Οι ειδικές δυνάμεις του Μαλί συνεπικουρούμενες από δυνάμεις της Γαλλίας και της Αμερικής εξαπέλυσαν επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό, όπου το πρωί της Παρασκευής δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά 170 άνθρωποι παρέμειναν για αρκετές ώρες υπό ομηρία από τουλάχιστον δέκα ενόπλους εξτρεμιστές.
Η ομάδα Αφρικανών εξτρεμιστών «Αλ Μουραμπιτούν» που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα.
«Δεν κρατούν πλέον κανέναν όμηρο αιχμάλωτο και μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας διεξάγεται για τον εντοπισμό τους» επισήμανε ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου έπειτα από μια ομηρία που διήρκησε πολλές ώρες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.
Στο μεταξύ οι σοροί 27 ανθρώπων βρέθηκαν εντός του ξενοδοχείου γνωστοποίησε κυβερνητική πηγή του Μάλι.
Αξιωματούχος της Αφρικανικής χώρας ανέφερε πως δύο από τους νεκρούς προέρχονται από την ομάδα των ενόπλων.
Ο πρόεδρος του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στην Ντζαμένα για μια περιφερειακή σύνοδο αφιερωμένη στην τρομοκρατία στο Σαχέλ, αναχώρησε άμεσα από την πρωτεύουσα του Τσαντ, έπειτα από την επίθεση στο ξενοδοχείο του Μπαμακό.
Αλγερινός ο «εγκέφαλος» της επίθεσης;
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ηγέτης της οργάνωσης Αλ Μουραμπιτούν.
Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».
Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν, πάντως, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει από κοινού την ευθύνη, μαζί με την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου στην Μπαμακό.
Μαρτυρία του Μάικλ Σκαμπουλλή που διέφυγε από το Radisson
Ο Μάικλ Σκαμπουλλής μίλησε στο BBC για το πως έζησε το τρομοκρατικό χτύπημα στο ξενοδοχείο Radisson στο Μαλί.
Ο Σκαμπουλλής που διαμένει σε ένα συγκρότημα πλησίον του πολυτελούς ξενοδοχείου εδώ και χρόνια, το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκε το γυμναστήριο του ξενοδοχείου, όπως συνήθιζε να κάνει.
Ήταν λίγοι σήμερα στο γυμναστήριο και το γεγονός αυτό με ανησύχησε. Την ώρα της επίθεσης υπήρχε μουσική και δεν άκουσα τους πυροβολισμούς. Φεύγοντας και πηγαίνοντας στο λόμπι είδα τους κάλυκες από τις σφαίρες και έφυγα γρήγορα από το σημείο, επιστρέφοντας στο γυμναστήριο. Από εκεί και την έξοδο που υπάρχει κατάφερα να διαφύγω. Οι αστυνομικοί με συνόδευσαν μέχρι το σπίτι μου.
Το live της πολύωρης επιχείρησης.
Solidaires avec les Maliens ! Merci à mon ami @hervebaudry … #Mali #MaliAttacks #MaliHostages pic.twitter.com/MEixYRHfzI
— Alain Mabanckou (@amabanckou) Νοέμβριος 20, 2015
