Μπορεί ένα μέρος της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, εγχώρια και διεθνή, καθώς και διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι να χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «εχθρό των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ωστόσο υπάρχουν και σημαντικοί παράγοντες του χώρου που έχουν διαφορετική άποψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση και χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό».
«Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα, που θα δημιουργήσει επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του βιοτικού επιπέδου» δήλωσε, αποκαλύπτοντας ότι προτίθεται να επενδύσει κι άλλα κεφάλαια, επισημαίνοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιάρθρωση του χρέους πάνε χέρι χέρι».
