Το πρόβλημα που έχει ανακύψει μεταξύ Πολωνίας- όπου έχει μέχρι τώρα την έδρα της η Frontex- και Βρυξελλών δεν αφορά μόνο στις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας, αλλά στα προνόμια που θα απολαμβάνουν ή δεν θα απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της, εφόσον η έδρα παραμείνει στην Βαρσοβία.
Που θα είναι λοιπόν το αρχηγείο της νέας υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής;
Οπως γράφουν οι Financial Times, η Κομισιόν θέλει να παραμείνει στην Πολωνία, αλλά με τους δικούς της όρους και η διαμάχη υπονομεύει την επίτευξη της όποιας νέας συμφωνίας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η νέα υπηρεσία θα συνεχίσει να έχει την έδρα της στην Βαρσοβία «και θα υπόκειται» στην εφαρμογή των όρων που διέπουν την εγκατάσταση του αρχηγείου μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας- κάτι που όμως η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει αρνηθεί να υπογράψει από τότε που η Frontex εγκαταστάθηκε εκεί, το 2005.
Οι όροι αυτοί περιγράφουν το καθεστώς ενός ευρωπαϊκού θεσμού που έχει εγκατασταθεί σε χώρα μέλος και προβλέπουν τα πάντα από το πως κατανέμεται το κόστος λειτουργίας του, το εάν τα παιδιά των υπαλλήλων του θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή σχολεία και το νομικό καθεστώς των εργαζομένων.
Αντίθετα η νομική βάση για την λειτουργία της Frontex στην Πολωνία βασίζεται σε ένα «μνημόνιο κατανόησης» που υπεγράφη το 2006 και εξέπνευσε ένα χρόνο αργότερα, το 2007, με την Βαρσοβία να συνεχίζει επιμένει ότι δεν μπορεί να ισχύσει για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας το καθεστώς που ισχύει για τους διπλωμάτες, επομένως πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους της Πολωνίας.
Για τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσιο Λεγκέρι, αυτό είναι απαράδεκτο: «Εάν αύριο η κυβέρνηση της Πολωνίας θέλει να κλείσει τα γραφεία μας, μπορεί να το κάνει… Η υπηρεσία πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην εξαρτάται από την καλή θέληση της κυβέρνησης στην Βαρσοβία».
Αυτή η διαμάχη είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας μεταξύ Πολωνίας και Βρυξελλών.
Η νέα κυβέρνηση της χώρας δια του υπουργού Εξωτερικών έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν να αντικαταστήσει την Frontex με την νέα υπηρεσία με αυξημένες εξουσίες.
Πόσο μάλλον που «κρυμμένη» κάπου μέσα στο κείμενο υπάρχει και η απαίτηση η χώρα που θα φιλοξενήσει τα γραφεία της νέας υπηρεσίες να παράσχει «πολυγλωσσικά με ευρωπαϊκή κατεύθυνση σχολεία» για τα παιδιά του προσωπικού- αίτημα στο οποίο αντιδρά η Βαρσοβία.
«Οι εργαζόμενοι χρειάζονται σχολεία για τα παιδιά τους. Οι γονείς μετακινούνται για τις ανάγκες της καριέρας τους και τα παιδιά δεν μπορούν να πηγαίνουν σε πολωνικά σχολεία», είπε ο Λεγκέρι.
