Πολλά μπορείς να πεις για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη ως δημιουργό. Το μόνο που δεν μπορείς να του αμφισβητήσεις είναι η εργατικότητα, η αισθητική και το πάθος που έχει για τη δουλειά του, στοιχεία που δύσκολα δεν θα προσέξεις στο εκάστοτε καλλιτεχνικό προϊόν που επιμελείται.
Οπως και τώρα, στη νέα του ταινία με τίτλο «Ενας άλλος κόσμος – Worlds Apart», από το τρέιλερ της οποίας ήδη μπορούμε να ξεχωρίσουμε μερικές δυνατές εικόνες.
Πριν από τρία χρόνια το ντεμπούτο του στο σινεμά με την ταινία «Αν» ήρθε να ανατρέψει την άποψη που ήθελε τον εγχώριο κινηματογράφο να έχει χάσει την επαφή του με το ελληνικό κοινό, κάνοντας μια θριαμβευτική πορεία στις αίθουσες με κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο εισιτήρια.
Η διεθνής πορεία της ταινίας, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο αλλοδαπό κοινό και ο αντίκτυπός της γέννησε ουσιαστικά και την ιδέα για τη νέα του δουλειά.
«Είχα στο μυαλό μου τελειώνοντας το “Αν” ότι ήθελα να γράψω τρεις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες για τρεις διαφορετικές γενιές Ελλήνων. Πώς είναι τρεις Ελληνες να ερωτεύονται ξένους, αλλά και πώς είναι για τους ξένους να ερωτεύονται όχι μόνο Ελληνες, αλλά και την ίδια τη χώρα.
Σε μια συζήτηση με το κοινό στο εξωτερικό, κάποιος θεατής, επηρεασμένος από τις εικόνες της Ελλάδας που έβλεπε στην ταινία, με ρώτησε: “Εχετε σκεφτεί να γράψετε μία ταινία για τους ξένους ηθοποιούς που έρχονται στη χώρα σας;”. “Ναι”, του απάντησα, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο.
Αμέσως γύρισα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και άρχισα να γράφω. Εκεί ολοκληρώθηκε η αρχική μου ιδέα. Ηθελα να γράψω τρεις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες με φόντο την κρίση», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος για άλλη μια φορά γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί.
Ο έρωτας είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταινίας, ο έρωτας που ξεπερνά σύνορα, ταυτότητες και ιδεολογικές διαφορές. Με ένα βασικό ερώτημα: Μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα σκηνικό κρίσης -οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής; Είναι η ιστορία τριών ζευγαριών, αποτελούμενων από έναν Ελληνα και έναν ξένο, με ένα κοινό φινάλε.
Παίζουν οι: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Αντρεα Οσβαρτ, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Ταουφίκ Μπαρχόμ, Νίκη Βακάλη.
«Ο έρωτας είναι η μοναδική απάντηση στις βίαιες αλλαγές που ζούμε», τόνισε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. «Και η ταινία παρουσιάζει τον έρωτα μέσα από τρεις διαφορετικούς κόσμους και βασικό εμπόδιο την ίδια την πραγματικότητα».
Το 2013 ξεκίνησε να γράφει το σενάριο και όταν το τελείωσε ταξίδεψε αμέσως στο εξωτερικό προκειμένου να συνθέσει το ξένο καστ. Κάπως έτσι, το σενάριο έφτασε στα χέρια του Τζ. Κ. Σίμονς (περσινό Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα για την ταινία «Χωρίς Μέτρο»).
Ηταν η περίοδος που ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός έψαχνε να πρωταγωνιστήσει σε μια αισιόδοξη ερωτική ιστορία και όταν διάβασε το σενάριο είπε αμέσως το «ναι». Κάπως έτσι, ο Παπακαλιάτης εξασφάλισε το πιο γερό χαρτί για τη νέα του δουλειά.
Ο Σίμονς υποδύεται έναν Γερμανό ιστορικό, γύρω στα εξήντα, που βρίσκει τον έρωτα στα μάτια της νοικοκυράς Μαρίας Καβογιάννη. «Είναι μια ταινία ελληνική, που μπορεί να βρει ανταπόκριση σε όλον τον κόσμο», έχει δηλώσει και προωθεί την ταινία στην Αμερική, μιλώντας για την Ελλάδα με τα καλύτερα λόγια.
Ηταν εύκολο, όμως, για τον Παπακαλιάτη να γυρίσει μια ταινία κάτω από τη δύσκολη συγκυρία της χώρας; «Οσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα γύρω μας, θέλω να εξακολουθώ να ονειρεύομαι», είναι η απάντησή του. Είχε να εργαστεί σε απαιτητικό περιβάλλον «με εφτά βασικούς πρωταγωνιστές, δύο γλώσσες και πολλά διαφορετικά μέρη».
Το «Ενας άλλος κόσμος – Worlds Apart» βγαίνει στις αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου. Παραγωγός η Plus Productions SA. και συμπαραγωγοί οι Aegean Airlines, Alpha TV και ΟΤΕ TV.
