Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 χρόνων, έχοντας μια 70χρονη συνεχή παρουσία στα ελληνικά γράμματα «έφυγε» την Κυριακή ο Ηλίας Σιμόπουλος, από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς.

«Δυναμικό αγωνιστή στους κοινωνικούς και πνευματικούς αγώνες» τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσιος Παπαδόπουλος, ενώ η αν. υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα δήλωσε: «Ο βίος του Ηλία Σιμόπουλου υπήρξε παράλληλος με τον βίο της ελληνικής κοινωνίας σε όλο τον 20ό αιώνα. Αγωνίστηκε μαζί της για ελευθερία και ανεξαρτησία, ενώ στο ποιητικό του έργο αποτύπωσε με ενάργεια τις αγωνίες και τις προσδοκίες της».

Γεννημένος το 1913 στο Καστανοχώρι Αρκαδίας, σπούδασε Νομικά και το 1946 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Χαιρετισμός στον πρώτο ήλιο». Ακολούθησαν πλήθος άλλες: «Εκτη εντολή», «Το μεγάλο ποτάμι», «Τα τεκμήρια», «Τα ρόδα της Ιεριχώς», «Το τετράδιο της γης», «Οι μικρές μαρτυρίες», «Τα εναγώνια», «Ράθυμες ώρες» κ.ά.

Ο πόνος, η μοναξιά, η χαμένη ελπίδα, αλλά και η δύναμη της δημιουργικότητας και η πίστη στον άνθρωπο, στην ειρήνη και την ελευθερία κυριαρχούν στο έργο του, που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, κινεζικά.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δημοσίευσε πλήθος μελέτες, ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από Ελληνες και ξένους συνθέτες. Η κηδεία του θα τελεστεί στο Καστανοχώρι Μεγαλόπολης, αύριο Τετάρτη στις 11.30.