Ως παρωχημένη βλέπει πια το Βερολίνο τη Συνθήκη του Δουβλίνου και είναι πολύ πιθανό να γίνουν κινήσεις μέσα στην Ε.Ε. ώστε να καταργηθεί, προκειμένου να βοηθηθούν η Ελλάδα και η Ιταλία. Η καγκελάριος Μέρκελ κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στην Ελβετία έκανε εκτενείς αναφορές στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει πως η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει πλέον αποτέλεσμα, επειδή φτάνουν τόσο πολλοί πρόσφυγες στα σύνορα της Γερμανίας, που πλέον δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης πως «η Γερμανία είναι έτοιμη –δεδομένης της οικονομικής της ισχύος- να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Οι χριστιανικές αξίες υπαγορεύουν πως όλοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν δικαιούνται προστασία», τόνισε η καγκελάριος και συμπλήρωσε πως το Βερολίνο και το Παρίσι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση για τη φιλοξενία των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.
Στο μεταξύ, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, πρότεινε την τροποποίηση του γερμανικού Συντάγματος ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ζήτημα απαιτεί γρήγορες αποφάσεις. Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές. Το σχολείο, η αστυνομία, το υγειονομικό σύστημα, τα πάντα».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων, εκτιμάται πως πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες θα ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία μέσα στους επόμενους μήνες.
Ετσι, τα κρατίδια, οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας θα χρειαστούν τεράστια κονδύλια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς.
Ομως, το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμμετέχει με ποσοστό πάνω από 50% στα έξοδα των κρατιδίων.
Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει έκτακτη βοήθεια 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται πως θα φτάσει τα 3 δισ.
Οπως είπε ο Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του, «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου, αλλά και οι νέοι κανονισμοί για την εστίαση.
Τη στιγμή αυτή, το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων για την παροχή ασύλου στη Γερμανία φτάνει το 40%, οπότε θα πρέπει να κατανοήσουμε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας». Η Γερμανία υποστηρίζει και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία, με χρήματα της Ε.Ε.
Παράλληλα, έγγραφο δώδεκα σημείων, το οποίο συνέταξαν υπερ-συντηρητικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης, επιδιώκει να μειώσει τα κίνητρα που θα προσελκύουν μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα.
Στο έγγραφο αναφέρεται πως επειδή τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα, η Γερμανία έχει γίνει πόλος έλξης για μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.
Επίσης στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι «η Γερμανία πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν από πολεμικές συρράξεις, πρέπει όμως να αποφύγει την προσέλκυση μεταναστών, οι οποίοι και επιδιώκουν να επωφεληθούν από το σύστημα πρόνοιας της χώρας».
«Δεν θέλουμε να έρχονται μετανάστες στη Γερμανία εξαιτίας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισής μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ασφαλιστική εταιρεία R&V, σε δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε, διαπίστωσε πως το 50% των Γερμανών ανησυχεί ότι οι γερμανικές αρχές δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στη χώρα.
Την ίδια ώρα, άλλη δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου ARD δείχνει πως το 63% των Γερμανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
