Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε χθες δεκτός με τις ύψιστες τιμές από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ στον Λευκό Οίκο, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί περί τα 11.000 άτομα προκειμένου να παραστούν στην τελετή υποδοχής του Ποντίφικα.
Στον λόγο του προς το συγκεντρωμένο πλήθος, ο οποίος δόθηκε στην αγγλική γλώσσα, κάλεσε για την ανάληψη ακόμη ουσιαστικότερης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε «μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας», για να προσθέσει ότι «το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να αφεθεί στην επόμενη γενιά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού εξήρε τις προσπάθειες του Ποντίφικα να βοηθήσει τους φτωχούς, έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες του Φραγκίσκου για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ένα ζήτημα που έχει διχάσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ.
Επιπροσθέτως τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας και χαρακτήρισε το μήνυμά του υπέρ της επίδειξης «ελέους» κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να φροντίσει κανείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Αμέσως μετά την ομιλία του ο Πάπας κατέβηκε στο πλήθος και έσφιξε τα χέρια των νέων που είχαν συγκεντρωθεί, και στη συνέχεια έκανε μια 15λεπτη βόλτα σε δρόμους της Ουάσινγκτον, στους οποίους είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί καθολικοί εκατομμυριούχοι στην Αμερική έχουν ενοχληθεί από προγενέστερες αναφορές του «Κόκκινου Πάπα», όπως τον αποκαλούν, ο οποίος συνεχίζει τη «σταυροφορία» του εναντίον της οικονομίας της ανισότητας και των ελεύθερων αγορών, καλώντας ταυτοχρόνως τους εκατομμυριούχους του πλανήτη να μοιραστούν τον πλούτο τους με τους φτωχούς.
Μάλιστα ο διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός Ρας Λίμπο, χαρακτηριστική φωνή της αμερικανικής Ακροδεξιάς με εκατομμύρια ακροατές, τον χαρακτήρισε «βέρο μαρξιστή»!
Σήμερα ο Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την καθολική εκκλησία του Αγίου Πατρικίου στην Ουάσινγκτον. Το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου αύριο θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το ίδιο βράδυ θα τελέσει τη θεία λειτουργία στο θρυλικό κλειστό γήπεδο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν.
Το Σάββατο θα συναντηθεί με επισκόπους στον ναό του Αγίου Μαρτίνου. Το ταξίδι του στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή οπότε και θα επιστρέψει στη Ρώμη.
