Η «οδύσσεια» της υλοποίησης των δύο προηγούμενων Μνημονίων, η δεινή εμπειρία των μηνών της «αέναης διαπραγμάτευσης» και των capital controls, με κατάληξη την επικύρωση της νέας συμφωνίας με τους εταίρους μας, κατάργησαν στην πράξη τα διλήμματα για την πλειονότητα των κομμάτων και της κοινωνίας.
Η Ελλάδα αποφάσισε να μείνει στην ευρωζώνη και να προσπαθήσει να ευημερήσει ξανά, μέσα σ’ αυτήν. Η επόμενη μέρα των εκλογών δεν αφήνει χρονικά και πολιτικά περιθώρια για πισωγυρίσματα. Ολοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Γι’ αυτό και η υλοποίηση του Μνημονίου δεν μπορεί να παραμένει αποκλειστική υπόθεση της νέας κυβέρνησης. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την τεχνοκρατική αλλά και τη θεσμική διάσταση της προσπάθειας.
Για να γίνει αυτό απαιτείται μια νέα νοοτροπία στην υλοποίηση και παρακολούθηση του Μνημονίου, ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τους θεσμούς, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, που κατά κύριο λόγο θα αναλάβει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, μεταρρυθμίζοντας πρώτα από όλα τον ίδιο της τον εαυτό.
Ο στόχος είναι σαφής: να μετατρέψουμε το Μνημόνιο από ένα πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων σε ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.
Πώς θα το πετύχουμε; Ο ΣΕΒ έχει προτείνει τη σύσταση ενός αυτοτελούς, ευέλικτου και ισχυρού φορέα ειδικού σκοπού, ενός Οργανισμού Μεταρρυθμίσεων κατά το πρότυπο του «Αθήνα 2004», ο οποίος θα συντονίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και θα υποστηρίζει με σοβαρή τεχνική βοήθεια τις διάφορες δράσεις, θα επιλύει συγκρούσεις και αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
Πιστεύουμε ότι ένας δυναμικός φορέας ειδικού σκοπού, απαλλαγμένος από τις αγκυλώσεις του σκληρού πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, θα είναι σε θέση να παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις, να διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους και να υποστηρίζει τη διοίκηση.
Ταυτόχρονα, παράλληλα με τον Οργανισμό Μεταρρυθμίσεων και για να ενισχυθούν η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο διάλογος με την κοινωνία, θα λειτουργεί ένα ανεξάρτητο σώμα παρακολούθησης και διατύπωσης προτάσεων, με ισχυρό γνωμοδοτικό ρόλο, ένα Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων.
Ενα τέτοιο σώμα, με το κύρος των κοινωνικών εταίρων που θα το απαρτίζουν, θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην εξωτερική αξιολόγηση των θεσμών, αποτιμώντας το κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας.
Τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα του Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων και ο ΣΕΒ είναι πρόθυμος να συνεργαστεί ενεργά για μια τέτοια πρωτοβουλία.
Για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη και την ευημερία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δέσμευση κάθε ηγεσίας, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής, σε μια κοινή προσπάθεια. Η 20ή Σεπτέμβρη μπορεί και πρέπει να είναι η αρχή ενός ενάρετου κύκλου αυτογνωσίας και συνεργασίας, που την έχουμε όλοι ανάγκη.
* Πρόεδρος του ΣΕΒ
