Ένας «καυτός» μήνας περιμένει την κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μπαίνει στην τελική ευθεία, η οποία και θα καθορίσει τόσο την εκταμίευση της υποδόσης των 2+1 δισ. ευρώ, όσο και με την συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένονται στην Ελλάδα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της άλλης και μάλιστα σε… δύο δόσεις. Τα δύο πρώτα κλιμάκια θα έχουν ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά ζητήματα. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με θέματα ενεργειακής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά στο κατά πόσον έχει ψηφιστεί ή εφαρμοστεί η νομοθεσία για δευτερεύουσες, κυρίως, διατάξεις της συμφωνίας με τους θεσμούς. Ο συγκεκριμένος έλεγχος περιλαμβάνει την πορεία στην παροχή τεχνικής βοήθειας, το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, την επιτάχυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της φορολογικής διοίκησης.
Μετά τις 15 Οκτωβρίου, το δεύτερο «κύμα» του ελέγχου θα αγγίξει τον προϋπολογισμό για το 2016, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το ασφαλιστικό (ζητείται να έχουν νομοθετηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου οι πρώτες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα), το νέο φορολογικό «πακέτο», την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οριστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια (τα οποία συνδέονται ευθέως με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση), την υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τρεις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, κ.λπ.
Οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και η παραμονή τους στη χώρα μας θα είναι σε πρώτη φάση ολιγοήμερη (προσδιορίζεται σε 3- 4 εικοσιτετράωρα), καθώς θα κάνουν μια πρώτη γρήγορη επισκόπηση.
Στη συνέχεια θα επανέλθουν τον Νοέμβριο, όταν και θα συγγραφεί και το κείμενο των συμπερασμάτων της πρώτης αξιολόγησης.
Πάντως, από ελληνικής πλευράς αναζητείται τρόπος ώστε να υπάρξει μερική παράταση για «καυτά» ζητήματα, ώστε να υλοποιηθούν μερικά βασικά σημεία του προγράμματος και τα υπόλοιπα να μεταφερθούν για το 2016. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζεται και μερίδα των δανειστών συνειδητοποιώντας τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν, ωστόσο, μένει να βρεθεί η χρυσή τομή για το ποια είναι τα «βασικά» που πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
